آموزش رویت

ساختمانچی

ورق ایرانیت از جمله قدیمی ترین پوشش هایی است که در سقف ساختمان های مسکونی و صنعتی، ویلاها، سوله ها، انبارها، سالن های ورزشی، پارکینگ ها و… مورد استفاده قرار می گیرد.

ایرانیت به صورت موج دار و از موادی چون سیمان، فایبرگلاس و ورق های فلزی تولید می شود. نوع متریال سازنده ایرانیت با توجه به عواملی چون نوع فضا، نوع کاربردی ساختمان، شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر، زیبایی و نماتی ظاهری و… تعیین می شود.

ما در این نوشته از ساختمانچی به معرفی انواع ورق ایرانیت و مزایا، معایب و کاربرد آن ها می پردازیم؛ بنابراین اگر می خواهید به اطلاعات مفیدی در این زمینه دست یابید تا انتها با ما همراه باشید.

ایرانیت چیست؟

همانطور که گفتیم ورق ایرانیت نوعی صفحه موج دار است که از آن برای پوشش سقف و گاهی نیز دیوارهای ساختمان استفاده می شود.

ایرانیت در برابر گرما و رطوبت از مقاومت بالایی برخوردار است و در صورت بارندگی، آب باران در یکجا جمع می شود و به طرف پایین حرکت می کند و بر روی زمین می ریزد.

از این نوع پوشش در شهرهای شمالی و مناطق بارانی به جای ایزوگام و قیروگونی به کرات استفاده می شود. همچنین ایرانیت ها محصولی مناسب برای ساخت سقف کاذب سرویس های بهداشتی، انباری ها و دیگر فضاهای کم متراژ به شمار می آیند.

ویژگی های ورق ایرانیت مورد استفاده در سقف ساختمان ها

  • سبک
  • نصب آسان و راحت
  • سازگاری با شرایط مختلف آب و هوایی
  • مقاوم در برابر زلزله
  • قیمت مناسب با کیفیت
  • نمای زیبا
  • طرح و رنگ های متنوع
  • عدم تغییر رنگ در دراز مدت
  • مقاومت بالا در برابر آتش
  • و…
ایرانیت چیست

مزایای استفاده از ایرانیت

  • از ایرانیتی می توان بر روی هر نوع سطحی استفاده کرد.
  • استفاده از ورق ایرانیت سبب ایجاد هیچگونه واکنش شیمیایی بین مواد سازنده آن و سطحی که روی آن قرارگرفته، نمی شود. به همین دلیل بسیاری از افراد ترجیح می دهند تا بر روی سطوح آهکی و پایه آهکی، به جای قیروگونی، از ایرانیت استفاده نمایند.
  • نصب صفحات ایرانیت در مقایسه با ایزوگام و قیرگونی به مراتب راحت تر و سریع تر می باشد و از قیمت پایین تری نیز نسبت به آن ها برخوردار می باشد.
  • همچنین از ایرانیت می توانید در همه نوع آب و هوایی استفاده نمایید؛ از آب و هوای بارانی و مرطوب تا آب و هوای گرم و خشک. این محصول در برابر رطوبت و گرما از مقاومت بسیار مطلوبی برخوردار می باشد.

معایب سقف ایرانیت

  • مقاومت و دوام ایرانیت نسبت به پوشش هایی چون ایزوگام و قیرگونی کم تر است.
  • ایرانیت، عایق صوتی مناسبی نمی باشد؛ به همین دلیل استفاده از آن در مکان های شلوغ و پر سر و صدا توصیه نمی شود.
  • اگر چه در بالا گفتیم که ایرانیت در برابر رطوبت و باران مقاوم است، اما این نکته را نباید نادیده گرفت که این محصول اگر در دراز مدت در معرض باران ها و طوفان های شدید قرار گیرد، آسیب می بیند و نیاز به تعمیر یا تعویض پیدا می کند.
  • اغلب ایرانیت ها را نمی توان بازیافت نمود؛ به همین دلیل ایرانیت محصولی دوستدار طبیعت محسوب نمی شود. استفاده از این محصول امروزه در کشورهای پیشرفته، کاهش یافته است.

نحوه نصب ایرانیت

برای نصب ورق ایرانیت ابتدا باید زیرسازی لازم را انجام داد. به این منظور می توان از ساخت های فلزی یا چوبی استفاده کرد. زیرسازی باید به گونه ای باشد که در برابر باد و باران مقاومت داشته باشد.

مرحله دوم نوبت به اجرای پوشش اولیه سقف می رسد. در مرحله بعدی نیز پوشش نهایی اجرا می شود. به این منظور، ورق ها به صورت اورلپ بر روی یکدیگر قرار می گیرند و با وسایل و تجهیزات مخصوص، بر روی سقف نصب می شوند.

بخوانید!  سقف شیبدار شینگل؛ ویژگی ها و نحوه اجرای آن

از عوامل موثر بر میزان هم پوشانی مورد نیاز ورق ها می توان به شکل آن ها مانند سینوسی بودن، ذوزنقه ای بودن و… اشاره نمود.

انواع ایرانیت

ایرانیت ها انواع و مدل های گوناگونی دارند و با توجه به متریال سازنده، شکل، کاربرد و… به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند.

ایرانیت ها با استفاده از متریال هایی چون سیمان، فایبرگلاس، پشم شیشه و ورق های فلزی در ابعاد و وزن های مختلفی تولید می شوند. در ادامه به معرفی انواع ایرانیت می پردازیم:

ایرانیت فایبرگلاس

فایبرگلاس متریالی پلاستیکی می باشد که بر پایه الیاف شیشه است و از پلیمرهای دانه درشت، پشم شیشه و دیگر مواد تقویت کننده تولید می شود.

ورق های فایبرگلاس در اشکال مختلفی چون کرکره ای، سینوسی، ذوزنقه ای و… تولید می شوند. ایرانیت هایی که با استفاده از فایبرگلاس تولید می شوند معمولا صاف یا موج دار می باشند.

از آن جایی که ایرانیت های فایبرگلاس متریالی عایق در برابر حرارت و برودت می باشند، از آن ها در پوشش سقف و دیوارهای گلخانه ها و محیط های پروش گل استفاده می شود.

از دیگر کاربردهای ایرانیت فایبرگلاس می توان به ساخت ناودانی، پوشش دیوارهای مرغداری، پوشش سقف سرویس بهداشتی، انباری، فضاهای کوچک و همچنین ساخت محل های آب خوری دام ها اشاره نمود.

ازجمله مزایای ورق ایرانیت فایبرگلاس می توان به وزن پایین، قیمت مناسب و استحکام بالای آن اشاره نمود. البته این محصول معایبی نیز دارند از جمله این که سطح آن ممکن است در برابر نور مداوم و شدید خورشید و یا تگرگ های درشت پوسته پوسته شود.

همچنین راه رفتن بر روی آن به دلیل ضخامت کمی که دارد ممکن است سبب شکستگی شود. از دیگر معایب ایرانیت فایبرگلاس می توان به سر و صدای زیادی که هنگام برخورد قطرات باران بر روی آن ایجاد می شود، اشاره نمود.

ایرانیت پلاستیکی

ایرانیت پنکوسیم یا سیمانی

پنکوسیم دیگر متریالی است که در ساخت ایرانیت مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده از ترکیب سیمان و پنبه تولید می شود و برخلاف ایرانیت های فایبرگلاس، انعطاف پذیری ندارد.

ایرانیت های سیمانی از مقاومت و وزن بالاتری نسبت به نمونه های فایبرگلاس برخوردار می باشند. ایرانیت های سیمانی در سه نوع صاف، موج دار و لوله ای قابل تولید می باشند. به ایرانیت های صاف، اترنیت و به ایرانیت های لوله ای، آذریت اطلاق می شود.

ایرانیت های پنکوسیم تنها در اندازه های مشخصی تولید می شوند و سازگاری بالایی با محیط زیست دارند. این نوع ایرانیت بدون نیاز به ملات و مصالح قابل اجرا می باشد و در برابر گرما و حریق از مقاومت و ایمنی بالایی برخوردار است.

ایرانیت سیمانی چگونه تولید می شود؟

ابتدا سیمان پرتلند و پنبه کوهی (پنبه نسوز) و یا آزبست را با نسبت های مشخصی با یکدیگر مخلوط می کنند. سپس ده برابر بتن سیمانی، آب درون مخلوط می ریزند تا دوغاب تند روان شود.

در مرحله بعد آن را آبکش می کنند تا کند روان شود. سپس مخلوط را بر روی یک پارچه بزرگ نمدی می ریزند و آن را پخش می کنند تا آب اضافی آن گرفته شود و مخلوط به صورت خمیر درآید.

سپس خمیر را مانند مقواسازی از درون ماشین می گذرانند تا به شکل ورق درآید. ورق های تولیدشده را در اندازه های موردنظر می برند و در میان دو صفحه فولادی قرار می دهند.

بخوانید!  مزایا و معایب سقف یوبوت چیست؟[+معرفی قالب های یوبوت]

با فشار 40 نیوتن بر میلی متر مربع بر روی ورق ها، آب باقی مانده آن گرفته می شود.در مرحله آخر، ایرانیت در هوای پر از بخار قرار می گیرد تا خشک و سخت شود.

قالب های ساخت پنکوسیم ها با یکدیگر متفاوت است. به طور مثال قابل های پنکوسیم های موج دار و صاف از نوع پرسی می باشد، در حالی که قالب های پنکوسیم لوله ای متفاوت است.

از ورق های پنکوسیم موج دار و تخت برای بام های شیب دار بر روی خرپا استفاده می شود. پنکوسیم های لوله ای نیز برای پوشش لوله های گاز و آب که در فضای باز وجود دارند، استفاده می شود.

ایرانیت فلزی یا گالوانیزه

علاوه بر پلاستیک و سیمان، از گالوانیزه نیز برای ساخت ایرانتی استفاده می شود. گالوانیزاسیون فلز سبب می شود تا فلز در برابر عواملی چون زنگ زدگی، خوردگی و… مقاوم شود.

ورق های گالوانیزه در انواع طرح ها و ضخامت ها وجود دارند و وزن هر کدام از مدل ها با یکدیگر متفاوت است. ایرانیت های گالوانیزه در رنگ هایی چون آبی، قهوه ای، قرمز و نارنجی تولید می شوند.

ایرانیت های گالوانیزه در برابر خوردگی بسیار مقاوم اند و نسبت به دو نوع ایرانیت دیگر از طول عمر بالاتری برخوردار می باشند. عوامل محیطی در طولانی مدت سبب آسیب به این ایرانیت ها نمی شود.

ایرانیت های فلزی به زمان کمی برای آماده سازی سطحشان نیاز دارند و رنگ کردن و بازرسی آن ها به سرعت و به آسانی انجام می گیرد. همچنین نصب ایرانیت های فلزی کار بسیار ساده ای بوده و به راحتی می توان آن ها را در محل موردنظر تعبیه نمود.

امروزه استفاده از ایرانیت های فلزی که برخی آن ها را با نام حلب رنگی نیز می شناسند، بسیار رواج یافته و اکثرا از این نوع ایرانیت ها به جای ایرانیت های سیمانی و پلاستیکی استفاده می شود.

کاربرد ایرانیت

  • کاربرد ایرانیت سیمانی: ساخت سقف سوله ها، ساخت شیروانی، ساخت انباری و ساخت اتاقک
  • کاربرد ایرانیت فایبرگلاس: ساخت سقف پاسیو و نورگیرها، ساخت گلخانه ها، پارکینگ ها و آلاچیق، ساخت سقف سرویس های بهداشتی، پوشش دیوارهای مرغداری، ساخت محل آبخوری حیوانات، ساخت ناودانی، انباری و فضاهای کوچک
  • کاربرد ایرانیت گالوانیزه: ساخت لوله های بخاری، سقف و بدنه سالن ها و سوله های صنعتی، سقف شیروانی خانه ها، ساخت کانال کولر، ساخت سینی و نردبان کابل

عوامل موثر بر قیمت اجرا و نصب ایرانیت

عوامل زیادی بر قیمت نهایی ایرانیت و نصب آن تاثیرگذار می باشند. نوع و مدل ایرانیت یکی از این عوامل می باشد. به طور مثال هزینه اجرای ایرانیت سیمانی با ایرانیت پلاستیکی متفاوت می باشد.

متریال اولیه در ساخت ایرانیت نیز در قیمت این محصول تاثیر می گذارد. به طور مثال وارداتی بودن متریال اولیه، نوسانات بازار ارز و دلار، برند و کیفیت ورق ها و… از عوامل و فاکتورهای موثر در قیمت این محصول می باشند.

اجرت اجرای ایرانیت و متراژ مورد استفاده از این محصول نیز از مهم ترین عوامل در تعیین قیمت نهایی شناخته می شوند.

کلام پایانی

ما در این نوشته از ساختمانچی به معرفی ورق ایرانیت، مزایا و معایب این محصول، انواع آن و کاربرد هر یک پرداختیم. امیدواریم از مطالعه این نوشته لذت برده و به اطلاعات ارزنده ای در این زمینه دست یافته باشید.

در صورت تمایل می توانید نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود در این زمینه را با ما اهالی ساختمانچی در میان بگذارید.