آموزش رویت

ساختمانچی

عایق الاستومری یکی از انواع عایق های برودتی و حرارتی است که در صنایع مختلف از جمله صنعت ساختمان سازی کاربرد دارد. ساختار این عایق به صورت سلول‌بسته است و مقاومت آن در برابر آلودگی، رطوبت، بخار آب و حرارت بسیار بالا می باشد.

عایق های الاستومریک وزن بسیار سبکی دارند و به دلیل انعطاف پذیری بالا برای عایق کاری انواع تاسیسات ساختمانی، کانال های هوا، لوله های بزرگ، سیستم های گرمایشی و سرمایشی و صنعت خودرو مورد استفاده قرار می گیرند.

عایق های الاستومری به دو نوع رولی که نام دیگر آن ورقه ای است و لوله ای تقسیم بندی می شوند که در ادامه این نوشته از ساختمانچی به توضیحی جامع در مورد آن ها می پردازیم.

1. عایق الاستومری رولی یا ورقه ای

یکی از انواع عایق های الاستومریک، عایق رولی یا ورقه ایست که در ضخامت های مختلف با توجه به مکان موردنظر و شرایط آب و هوایی مورد استفاده قرار می گیرد.

این عایق با قابلیت نصب آسان قابل استفاده در فضاهای داخلی و خارجی ساختمان است. ویژگی های منحصربفرد آن باعث می شود این عایق در مقایسه با عایق های سنتی مورد استفاده بیشتری قرار گیرد.

این عایق ها جایگزین مناسبی برای پشم شیشه می باشند. آن ها با ساختار سلول بسته خود مانع اتلاف انرژی و حرارت در ساختمان می شوند و طول عمر تاسیسات را نیز بالا می برند.

الاستومری چسب دار

انواع عایق های الاستومری رولی

عایق الاستومری رولی ساده

عایق الاستومری رولی ساده وزن بسیار سبکی دارد و مقاومت آن در برابر رشد قارچ ها و باکتری، مواد شیمیایی، گرد و غبار و رطوبت بسیار بالا می باشد.

نصب و نگهداری آن بسیار آسان است و برای عایق کاری سیستم های تهویه مطبوع در فضاهای بسته استفاده می شود. برای نصب این عایق از نوعی چسب مخصوص و برای پوشش دادن درزهای ایجادشده، از درزگیر مخصوص این عایق ها استفاده می شود.

عایق الاستومری رولی روکش دار و بدون روکش

به دلیل شرایط متغیر آب و هوایی برای عایق کاری تاسیسات ساختمانی باید از عایق هایی استفاده شود که مقاومت بالایی در برابر تغییرات جوی و اشعه UV داشته باشند.

از عایق های الاستومریک بدون روکش می توان در محیط های داخلی ساختمان استفاده نمود؛ اما برای فضاهای خارج از آن، عایق های رولی روکش دار باید استفاده شوند.

فوم عایق الاستومری روکش آلومینیوم نمونه ای از عایق های مقاوم در برابر شرایط ناپایدار جوی است که قابل استفاده در ایزوله سازی مخازن، سیستم های گرمایشی، لوله های گرم و سرد و سیستم های تبرید می باشد. عایق های روکش آلومینیوم به دو صورت ساده و پشت چسب دار به بازار عرضه می شوند.

عایق الاستومری رولی شانه تخم مرغی

فوم الاستومریک رولی شانه تخم مرغی اصولاً به عنوان عایق صوتی مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل دارا بودن ساختار سلولی و سطح متخلخل، به میزان قابل توجهی از میزان سر و صدا می کاهد و نقش مهمی در کاهش آلودگی صوتی دارد.

عایق شانه تخم مرغی در دو نوع ساده و موج دار و به دو صورت بدون چسب یا چسب دار تولید می شود و مقاومت آن در برابر جذب آب، حرارت، مواد شیمیایی و آسیب دیدگی بسیار بالا می باشد.

عایق الاستومری رولی شانه تخم مرغی

عایق الاستومری پروتکت بلک

این عایق الاستومری که با پروتکت بلک روکش شده نوعی عایق حرارتی منعطف است که ساختاری غیر متخلخل دارد. این عایق دارای مقاومت بالایی در برابر بخار آب، رطوبت و آلودگی می باشد و برای ایزوله سازی مکان هایی که سطح رطوبت و آلودگی در آنها بالاست و همچنین عایق کاری سیستم های تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می گیرد.

عایق الاستومری پشت چسب دار ساده

نصب عایق های سنتی علاوه بر ایجاد آلرژی های تنفسی و پوستی، پروسه ای زمان بر در صنعت ساخت و ساز می باشد. بدین منظور برای سهولت عایق کاری و افزایش سرعت انجام پروژه های ساختمانی امروزه از عایق های الاستومریک پشت چسب دار استفاده می شود. استفاده از این عایق ها نه تنها باعث صرفه جویی در وقت می شود بلکه هزینه های عایق کاری را نیز کاهش می دهد.

بخوانید!  کاربرد سقف وافل در ساختمان[+معرفی قالب وافل قفل دار]

عایق های الاستومری پشت چسب دار نخ دار

این عایق ها مخصوص مواردی می باشد که بار دینامیکی مطرح بوده و سطحی که نیاز به عایق بندی دارد دارای حرکت می باشد که به علت نیاز به مقاومت کششی بالاتر، از الیاف مسلح در ساختار چسب استفاده می گردد.

برخی از مهندسین استفاده از این نوع عایق رولی پشت چسبدار را برای کانال های گالوانیزه نسبت به مدل عایق رولی پشت چسبدار ساده ترجیح می دهند.

عایق های الاستومری پشت چسب دار نخ دار

2. عایق الاستومری لوله ای

عایق الاستومریک لوله ای جزء عایق های حرارتی و برودتی محسوب می گردد که مانع از چگالش در لوله های آب سرد می شود و از یخ زدگی آن ها جلوگیری می کند. همچنین در سیستم های گرمایشی مانع از کاهش دما و گرما می گردد.

عایق های لوله ای الاستومریک، از زنگ زدن لوله های فلزی در شرایط جوی ممانعت می کنند. این عایق ها موجب صرفه جویی انرژی در سیستم های سرمایشی، گرمایشی و تهویه می گردند. عایق های لوله ای الاستومری در ضخامت های ۹، ۱۳، ۱۹، ۲۵ میلی متر قابل عرضه می باشند.

انواع عایق الاستومری لوله ای

عایق الاستومری لوله ای ساده

عایق الاستومریک لوله ای ساده، محافظ بسیار مناسبی در برابر کپک و قارچ و هدر رفت انرژی در پروژه های صنعتی، مسکونی و تجاری محسوب می شود و جهت عایق کاری لوله کشی سرد و گرم و اتصالات آن ها در محیط های داخلی مورد استفاده قرار می گیرد.

برای نصب این محصول، عایق را از دو لبه برش می دهند و پس از قرارگیری بر روی قطعات و اتصالات، بوسیله چسب مخصوص عایق الاستومریک متصل می گردد.

عایق الاستومری لوله ای با روکش آلومینیوم

این عایق بسیار انعطاف پذیر و سبک است و ساختار سلول بسته، از آن یک عایق ایده آل ساخته است. عایق الاستومریک لوله ای با روکش آلومینیوم جهت کنترل چگالش در لوله های آب سرد و خطوط تبرید و برای جلوگیری از کاهش و اتلاف حرارت در سیستم های گرمایشی مورد استفاده قرار می گیرد.

از عایق الاستومریک لوله ای با روکش آلومینیوم، برای عایق کاری سیستم های لوله کشی و خطوط لوله انتقال سیالات و گازها در فضاهای بیرونی که در معرض تابش مستقیم خورشید هستند، استفاده می گردد.

ضخامت روکش آلومینیوم در عایق های لوله ای الاستومری، ۱۳۰، ۱۷۰ و ۲۳۰ میکرون می باشد. همچنین این عایق ها با آلومینیوم مسلح شده با نخ فایبرگلاس نیز در دسترس می باشند.

عایق الاستومری لوله ای با روکش پروتکت بلک و سیلور

این عایق از سایز ۴/۱ اینچ تا ۴ اینچ و در ضخامت های ۶، ۹، ۱۳، ۱۹و ۲۵ میلی متر در دسترس است و برای انواع لوله های فولادی، مسی و چند لایه قابل استفاده می باشد.

عایق الاستومری لوله ای

کاربرد عایق الاستومری

عایق الاستومریک برای سیستم ها و تاسیساتی که نیاز به عایق کاری دارند بسیار مناسب است. این عایق ها با مقاومت بالایی که در برابر گرما و سرما دارند برای ایزوله سازی تاسیسات ساختمان، لوله های گرم و سرد، کانال ها، بویلرها، سقف های سوله، چیلرها، لوله های انتقال نفت و گاز، مخازن، صنعت خودرو، سیستم های تهویه مطبوع و عایق لوله مورد استفاده قرار می گیرند.

ویژگی های عایق الاستومری

  • عایق های الاستومری وزن بسیار سبکی دارند و به دلیل قابلیت انعطاف پذیری بالایی که دارند به راحتی می توان از آن ها برای ایزوله کردن سیستم های مختلف استفاده نمود.
  • این نوع عایق ها فاقد هر نوع مواد مضر و آلرژی زا هستند.
  • مقاومت این عایق در برابر آتش بالا است و به گسترش آن کمکی نمی کند. در واقع عایق الاستومری نوعی عایق نسوز محسوب می شود.
  • عایق فوم الاستومریک قابلیت رنگ پذیری با رنگ روغنی را دارا می باشد. در مکان هایی که این عایق در معرض دید قرار دارد برای زیباتر کردن ظاهر، می توان آن را رنگ نمود.
  • مقاومت این عایق در برابر رشد قارچ و باکتری بالا می باشد.
  • ساختار فوم عایق به صورت سلول‌بسته است و فضای بسته سلول ها با گاز نیتروژن پر می شود که همین امر باعث می شود مقاومت فوم در برابر فشار و جذب رطوبت بالا برود.
  • استفاده از عایق الاستومری باعث کاهش مراحل ضروری برای عایق کاری می شود و نصب آن بسیار آسان بوده و صرفه جویی در هزینه و زمان را به ارمغان می آورد.
  • دوام و طول عمر عایق الاستومری بالا می باشد.
  • این عایق حرارتی و برودتی نیازی به روکش ندارد. زیرا ساختار سلول بسته آن باعث می شود آب به داخل آن نفوذ نکند.
  • مقاومت بالای سطح این نوع عایق باعث می شود در مقایسه با پشم شیشه و عایق های سنتی کمتر آسیب ببیند و مقاومت آن ها بالاتر باشد.
  • قیمت این نوع عایق در مقایسه با پشم شیشه و پشم سنگ بالاتر است، اما به دلیل عدم نیاز به پوشش بسیار مقرون به صرفه تر است.
  • علاوه بر سایر ویژگی های نامبرده شد، فوم عایق الاستومری با جذب صدا عایق صوتی خوبی در برابر صوت نیز محسوب می شود.
 عایق الاستومری

مواد مورد نیاز برای نصب عایق الاستومری

برای نصب و اجرای عایق الاستومری به مواد و وسایلی نیاز است که در زیر به آن ها اشاره می کنیم.

  1. چسب عایق الاستومریک
  2. نوار درزگیر چسب دار
  3. نوار درزگیر آلومینیوم
  4. نوار درزگیر برزنتی
  5. نوار درزگیر پلیمری
بخوانید!  انواع ایزوگام [+آموزش نصب و اجرای آن]

طریقه نصب عایق الاستومری

عایق های الاستومری در اشکال لوله ای و رولی و با قابلیت منعطف بودن تولید می‌ شوند. لوله ها به خاطر نصب عایق از دو سر بریده می‌ شوند. برای نصب لوله های عایق الاستومریک هم می‌ توان در زمان نصب لوله های اصلی و هم بعد از آن اقدام کرد.

این لوله ها را به شکل طولی و از ناحیه مفصل ها به وسیله چسب فورمیکس می‌ چسبانند. از عایق الاستومری های رولی در لوله هایی که قطر بیشتر از 3 اینچ دارند و کانال های تهویه هوا استفاده می‌کنند.

عایق الاستومریک رولی را به صورت پشت چسبدار هم می‌توان استفاده کرد. برای این که عایق ها تضمینی برای خوب کار کردن سیستم باشند، باید درست نصب و اجرا شوند.

مقایسه عایق الاستومری با پشم شیشه

  • عایق الاستومریک بدلیل ساختار سلولی آن، مقاومت بالایی در برابر رطوبت، بخار آب، آلودگی و گرد و خاک دارد. اما عایق پشم شیشه بدلیل ساختار فیبری و متخلخل خود، مقاومت پایینی دارد و با نفوذ رطوبت و بخار آب به درون عایق، از مقاومت حرارتی آن کم می گردد.
  • عایق الاستومری، از نظر عوارض زیستی و ایجاد امراض، دارای عوارض بسیار کمی بوده در حالی که تماس مستقیم پشم شیشه با پوست، چشم و سیستم تنفسی ایجاد مشکل خواهد کرد. در بسیاری از گزارش ها، تنفس مستقیم گرد پشم شیشه علت افزایش ابتلا به سرطان ریه عنوان می شود.
  • نصب عایق های الاستومریک بدلیل استفاده از خودبست بسیار آسان بوده و برای محیط هایی که فضای کاری زیادی ندارند مناسب می باشد. نصب عایق های پشم شیشه در چند مرحله صورت می گیرد.
  • ضریب انتقال حرارت عایق های الاستومریک بسیار پایین است. در حالی که ضریب انتقال حرارت پشم شیشه با افزایش دما افزایش می یابد و از مقاومت حرارتی آن کم می شود.

کلام پایانی

امیدواریم با مطالعه این مطلب از ساختمانچی با ویژگی های انواع عایق های الاستومری و کاربرد هر کدام آشنا شده باشید. در صورت تمایل نقطه نظرات خود را در مورد این نوشته با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

عایق های الاستومریک به چند دسته تقسیم می شوند؟

دو دسته. عایق های الاستومری رولی و عایق های الاستومری لوله ای

انواع عایق های الاستومریک رولی چیست؟

عایق الاستومریک رولی ساده، روکش دار و بدون روکش، شانه تخم مرغی، پشت چسب دار ساده، پشت چسبدار نخ دار

انواع عایق الاستومریک لوله ای چیست؟

عایق الاستومری لوله ای ساده، عایق الاستومری با روکش آلومینیومی و عایق الاستومری با روکش پروتکت بلک و سیلور

عایق الاستومریک چه ویژگی هایی دارد؟

وزن سبک، انعطاف پذیری بالا، فاقد مواد مضر و انرژی زا، طول عمر زیاد، مقاوم در برابر میکروب ها و باکتری ها و همچنین مقاوم در برابر حرارت.