آموزش رویت

ساختمانچی

سیم چین یا قیچی های سیم بر از جمله ابزارالات الکتریکی هستند که معمولا از آن برای بریدن و قطع کردن سیم های مسی، آهنی، آلومینیومی و… استفاده می شود. بازوهای برش‌دهنده به شکل V است و به وسیله اهرم های آن می توان هر نوع کابل ها و سیم ها را قطع کرد.

برخی از سیم چین ها عایق است و برخی دیگر به گونه ای طراحی می شوند که بتوانند سیم هایی با ضخامت مختلف را نیز ببرند. از این ابزار به خصوص در حوزه برق و الکترونیک بسیار استفاده می شود. در ادامه این متن از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با انواع، نکات مهم در انتخاب و کاربردهای آن بیشتر آشنا شوید.

‌انواع سیم چین

  • کابل بر
  • کابل بر جغجغه ای
  • کله گاوی
  • الکترونیکی یا برقی
  • کف چین
  • کابل بر هیدرولیک

همان طور که گفتیم، سیم چین ها به 5 دسته تقسیم می شوند که هر کدام کاربرد و ظاهر متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. در ادامه به معرفی کامل آن ها می پردازیم:

1.کابل بر

کابل بر یکی از انواع پر کاربردسیم چین است. این ابزار دارای عایق بسیار زخیمی است که از انتقال جریان الکتریکی به کاربر جلوگیری می کند و بیشتر در صنعت برق مورد استفاده قرار می گیرد.

2.کابل بر جغجغه ای

همان طور که از نام این ابزار هم مشخص است، یک سیستم جغجغه ای درون آن قرار دارد. با فشردن دسته های این انبر دهانه آن محکم می شود.

این سیستم جغجغه ای به دهانه انبر برای بیشتر بسته‌شدن کمک می کند، به صورتی که باز کردن دسته‌ها در شل شدن دهانه انبر تاثیری نخواهد داشت. این کابل برعملکردی شبیه به آچار جغجغه ای دارد، بدین معنی که انبر تنها در یک طرف و به منظور محکم تر شدن دهانه تکان می خورد.

این محکم شدن دهانه تا زمانی که کاربر دکمه گشودن را فشار داده و یا کابل کاملا بریده شود ادامه پیدا می کند. این سیستم جغجغه ای بریدن و یا قطع‌کردن کابل را راحت تر می کند، به صورتی کاربر تنها با کمک یک دست می تواند به راحتی فشار موردنظرش را وارد کند.

3.سیم چین کله گاوی

این نوع سیم چین ها تیغه های بسیار زخیم و قطوری دارند که به همین دلیل به کله گاوری معروف شدند. از کله گاوی برای بریدن سیم هایی با قطر بالا استفاده می شود. در زمان برش سیم و یا کابل بوسیله این انبرها فشار کمتری به دست و اهرم وارد می شود، اما در عوض فشار بیشتری به تیغه ها وارد می گرد.

4.سیم چین الکترونیکی یا برقی

مدل برقی ظریف تر از سایرین است و برای بریدن و یا برش‌دادن اضافه قطعات الکترونیکی بکار می رود.

5.کف چین

به خاطر شکل گوه مانند آرواره ها، سیم چین ها اغلب بعد از برش، مرکز سیم را تیز می کنند. به همین دلیل از کف چین ها که در برش دقت و ظرافت بیشتری دارند استفاده می شود. از کفچین ها به خصوص برای برش میخ، فنس های سیمی جوش خورده، گره های سیمی، سیم های برق ضخیم و به طور کلی برای بریدن چیزهای سخت استفاده می شود.

این سفت شدن دهانه با حرکت دست ادامه پیدا می کند تا زمانی که کابل بریده شود و یا کاربر دکمه مخصوص باز کردن انبر را فشار دهد. این سیستم به کاربر این امکان را می دهد که سیم و یا کابل را راحت تر ببرید و همچنین کار را تنها به کمک یک دست انجام دهید.

بخوانید!  چه مدل پیچ گوشتی برای من مناسب است؟

6.کابل بر هیدرولیک

از کابل برهای هیدرولیک در مواقعی استفاده می شود که نمی توان از سیم چین های معمولی استفاده کرد. از کابل برهای هیدرولیک معمولا برای بریدن کابل های کلفت مثل کابل های فولادی استفاده می شود.

درون دسته این انبر یک پمپ هیدرولیک قرار دارد که با فشار دسته دهانه کابل بر را تنگ و تنگ تر می کند. به کمک این وسیله می توان نیرویی بیش از 4 تن تولید کرد. نمونه های دیگر این انبر نیز وجود دارد که پمپ هیدرولیک روی دسته قرار نمی گیرد و به کمک یک شلنگ به تیغه کابل بر متصل می شود.

کاربرد سیم چین و برندهای معروف آن

تفاوت سیم چین با کف چین

تفاوت اصلی کف چین با سیم چین در این است که معمولا کف چین ها در قسمت تیغه و در یک سمت آن تقریبا تخت هستند. به کمک این قسمت تخت می توان پایه های اضافی قطعات مونتاژ شده روی بردهای الکترونیکی را از پایین ترین قسمت ممکن چید.

برعکس آن تیغه سیم چین ها از دو سمت شیب دار هستند که باعث می شوند چیدن پایه قطعات از کف با سختی همراه باشد. دسته کف چین ها نیز این امکان را به کاربر می دهند که در حالی که تیغه کف چین کاملا به برد چسبیده است، دسته فاصله قابل توجهی از برد داشته باشد تا کاربر بتواند به راحتی چیدن پایه ها را با بالاترین کیفیت انجام دهند.

چطور از سیم چین استفاده کنیم؟

اول از هر چیز حتما ابزار و یا وسیله خود را از برق بکشید و یا اگر قصد تعمیر در منزل خود را دارید حتما برق را قطع کنید. استفاده ازسیم چین هایی که دسته عایق دارند نیز به کاربر در حفظ جان و هم جنین جلوگیری از آتش سوزی، برق گرفتگی و… کمک می کند.

اول از همه سیم را در زاویه درست قرار دهید. سیم را محکم نگه دارید. چرا که بالا و پایین کردن و یا خم و راست کردن آن می تواند به ساییده شدن آن بیانجامد. وقتی در حال استفاده ازسیم چین هستید، آن را به سمت خود متمایل کنید. اگر هنگام فشاردادن سیم‌چین را از بدن دور کنید نیروی جاذبه‌ مرکز ثقل بدن کاربر مختل خواهد شد.

برای استفاده از این ابزار، ابتدا دسته ها را از هم دور کنید تا تیغه ها باز شوند. این نکته را فراموش نکنید که برای بریدن و یا قطع‌کردن سیم و یا کابل، هر چقدر که ضخامت و سختی بیشتری داشته باشد، به سمت مفصل سیم باید نزدیک تر باشد.

برای قطع کردن اشیا نرم مانند پلاستیک و مس نیز  از نوک تیغه استفاده کنید. در ادامه دسته ها را به یکدیگر فشار دهید. این تیغه ها به شی مورد نظر کاربر فشار وارد کند تا جایی که شی موردنظر به دو قسمت تبدیل شده و لبه تیغه ها به هم برسند.

تنها و به وسیله یک دست می توانید به راحتی کار خود را انجام دهید. اگر احساس کردید که به فشار بیشتری احتیاج دارید سایز سیم چین خود را تغییر دهید و از یک مدل قوی تر کمک بگیرید.

نکات مهم در انتخاب و خرید انواع سیم چین

  • محل اتصال دو اهرم و یا بازوی این ابزار باید نرم و مستحکم باشد تا استفاده از آن راحت تر و کنترل آن راحت تر باشد.
  • در هنگام خرید این محصول به تیغه های آن بسیار توجه کنید تا از هرگونه زدگی، خوردگی و… عاری باشد.
  • بهتر است دسته ای را انتخاب کنید که علاوه بر ارگونومیک بودن، عایق نیز باشد تا از هرگونه خطر احتمالی و یا فشار اضافی به دست جلوگیری کنید.
  • مواد اولیه این وسیله نیز از اهمیت بالایی برخوردارست. سیم چین هایی که از مواد و متریال مرغوب تولید می شوند دوام و طول عمر بالایی دارند.
  • بهتر است بر روی محصول یک لایه محصوص کار شده باشد. این لایه به کاربر این امکان را می دهد تا در فضاهای باز راحت تر از آن استفاده کرد و نگران زنگ زدگی و خوردگی آن نباشد.
  • این وسیله باید دستگیره ای راحت و خوش دست داشته باشد تا در صورت استفاده طولانی مدت، کاربر احساس خستگی نکند.
  • از بریدن سیم های سخت با کف چین خودداری نمایید. مگر این که سیم چین شما برای همان نوع سیم ساخته شده باشد.
  • کف چین ها را در معرض گرمای زیاد قرار ندهید.
  • از کف چین و یا سیم چین به عنوان چکش استفاده نکنید.
بخوانید!  راهنمای انتخاب جعبه ابزار [پلاستیکی،آلومینیومی و فولادی]

برندهای معروف

از برندهای معروف این وسیله می توان به برند کنیپکس، VBW، تاپ تول، ویها، استنلی، تسوندا، ریجید، یونیور، لیکوتا، شیلدر، نووا، توسن و… اشاره کرد. این برندها از بهترین برندهای شناخته شده هستند که از کیفیت بالایی برخوردارند.

این سیم چین ها اکثرا ساخت کشور آلمان و تایوان هستند. در ادامه نیز به معرفی تعدادی از بهترین سیم چین ها و مشخصه های آن خواهیم پرداخت.

عکس چطور از سیم چین استفاده کنیم؟
مدل و برندسیم چین هنسون مدل 2020
ابعاد20*60*170
جنس دستهپلاستیکی
جنس بدنه فولاد
قفلندارد
سایر توضیحاتاندازه 6 اینچ
عکس چطور از سیم چین استفاده کنیم؟
مدل و برندسیم چین نووا مدل NTP8013
ابعاد55*127
جنس دستهپلاستیکی
جنس بدنهفولاد_کربنی
قفلندارد
سایر توضیحاتوزن 110 گرم
عکس چطور از سیم چین استفاده کنیم؟
مدل و برندسیم چین اکتیو تولز AC6215E
ابعاد20*80*110
جنس دستهپلاستیکی
جنس بدنهکروم_وانادیوم
قفلندارد
توضیحاتباز شدن تا 10 میلی متر
عکس چطور از سیم چین استفاده کنیم؟
مدل و برندسیم چین فایو استار مدل 07
ابعاد4*4*10
جنس دستهفلزی
جنس بدنهکروم_وانادیوم
قفلندارد
توضیحات__
عکس چطور از سیم چین استفاده کنیم؟
مدل و برندسیم چین رونیکس مدل RH1277
ابعاد18*54*185
جنس دستهپلاستیکی
جنس بدنهفولاد
قفلندارد
توضیحاتباز شدن تا 20 میلی متر
عکس چطور از سیم چین استفاده کنیم؟
مدل و برندسیم چین کنزاکس مدل KDW27
ابعاد60*190
جنس دستهپلاستیکی
جنس بدنه__
قفلندارد
توضیحاتسیم چین 7 اینچی

کلام آخر

در این مقاله به معرفی و توضیح مختصری از انواع سیم چین ها پرداختیم. از این ابزار برای بریدن و قطع‌کردن سیم ها و گاها لخت‌کردن آن استفاده می شود.

سیم چین ها را با توجه به نوع سیمی که می برند و هم چنین میزان باز شدن دهانه می توان به نمونه های مختلفی از جمله کابل بر، کابل بر جغجغه ای، کابل بر هیدرولیک، کله گاوری و کف چین و سیم چین الکترونیکی اشاره کرد.

به طور کلی از این وسیله پرکاربرد در حوزه برق و الکترونیک استفاده می شود، اما این بدین معنی نیست که از این وسیله در خانه استفاده نمی شود.

در هنگام خرید انبردستی نیز بهتر است به مواردی از جمله عدم ساییدگی، خوردگی، زنگ زدگی و همچنین دسته عایق و ارگونومیک اشاره کرد. امیدواریم که با مطالعه این نوشته به شما در انتخاب سیم چین مناسب کمک کرده باشیم.

سوالات متداول

سیم چین چیست؟

سیم چین از نمونه ابزارالات الکترونیکی است که از آن برای بریدن و قطع کردن انواع سیم استفاده می شود.

انواع سیم چین کدامند؟

سیم چین ها انواع مختلفی دارند که از نمونه آن می توان به مدل کابل بر، کابل بر جغجغه ای، کابل بر هیدرولیکی، کله گاوی، الکترونیکی و کف چین اشاره کرد.

تفاوت سیم چین و کف چین چیست؟

تفاوت اصلی این دو ابزار در تیغه های آن است. بدین صورت که تیغه کف چین در قسمتی از آن تخت است که به کمک آن می توان قطعات اضافی مونتاژ بر روی بردهای الکتریکی را به آسانی و از پایین ترین قسمت ممکن چید.