آموزش رویت

ساختمانچی

آنتن مرکزی ساختمان یکی از وسایل کاربردی برای اتصال همزمان تلویزیون های یک ساختمان به شبکه های تلویزیون می باشد. با این کار دیگر نیازی نیست که هر طبقه به طور مجزا از آنتن تلویزیون استفاده کند.

اگر به پشت بام ساختمان های چند طبقه رفته باشید  انبوهی از کابل ها و آنتن های مختلف تلویزیونی را مشاهده می کنید که فضای زیادی را اشغال کرده‌اند. برای ساماندهی به این وضعیت می توان از آنتن مرکزی ساختمان استفاده کرد.

یک آنتن مرکزی می تواند سیگنال تمامی گیرنده های داخل یک ساختمان را با کیفیت بالایی تامین کند و ساکنین ساختمان را از کابل های اضافی و آنتن های بی کیفیت، آسوده خاطر کند. تمامی تلویزیون های یک ساختمان به این آنتن متصل می شوند و کابل های اضافی جمع آوری می شوند.

مزایای استفاده از این نوع آنتن و کیفیت بالای تصاویر دریافتی به گونه ای است که توصیه می شود اغلب افرادی در ساختمان ها و مجتمع ها هستند از این سیستم استفاده نمایند. در اینجا قصد داریم با آنتن مرکزی ساختمان و ویژگی های آن بیشتر آشنا شویم. با ساختمانچی همراه باشید.

آشنایی با آنتن مرکزی ساختمان

آنتن مرکزی ساختمان چیست؟

آنتن مرکزی ساختمان وسیله ای است که تحت عنوان MATV یا آنتن تلویزیون مستر نیز شناخته می شود. این وسیله می تواند به طور همزمان سیگنال های UHF، VHF و FM را دریافت کند و آن را برای تمامی واحدهای یک ساختمان بفرستند.

با استفاده از این وسیله حتی می توان به دوربین مدار بسته نیز متصل شد. به عبارت دیگر با استفاده از آنتن مرکزی ساختمان علاوه بر دریافت کانال های تلویزیون می توان با تغییر کانال، تصاویر دوربین مدار بسته را نیز چک کرد. این نوع آنتن، کل تلویزیون های یک ساختمان به یک آنتن متصل می کند و کار را برای ساکنین ساختمان بسیار ساده تر می کند.

اجزای اصلی آنتن مرکزی ساختمان چیست؟

آنتن مرکزی ساختمان از اجزای مختلفی تشکیل شده است که در نهایت می توانند تصاویر باکیفیتی را به گیرنده های تمامی واحدهای یک ساختمان ارسال کنند. اجزای اصلی این آنتن ها شامل تجهیزات زیر می باشد:

اجزای اصلی آنتن مرکزی

1. پیش تقویت کننده آنتن اصلی

پیش تقویت کننده وسیله ای است که بر روی آنتن نصب می شود. این وسیله سیگنال های آنتن را دریافت می کند و درون خود تقویت می کند. پیش تقویت کننده سیگنال ورودی را 15 تا 25 دسی بل افزایش می دهد تا تقویت‌کننده اصلی بتواند آن را شناسایی کند.

پیش تقویت‌کننده، فرکانس را برای امواج UHF از 740 تا 890 مگاهرتز و برای امواج VHF از 40 تا 220 مگاهرتز تقویت می کند. این وسیله به منبع تغذیه 230 ولت و فرکانس 50 هرتز نیاز دارد تا این آنتن ها وضعیت بهتری داشته باشد.

2. آنتن اصلی

مهم ترین و اصلی ترین بخش در آنتن مرکزی ساختمان، آنتن اصلی می باشد. آنتن اصلی باید در ارتفاع مناسبی نصب شود تا بتواند سیگنال ها را با کیفیت بهتری دریافت کند. این آنتن باید شاخه هایی از جنس آلومینیوم داشته باشد که به شکل لوله های توخالی باشند. آنتن های مرکزی ساختمان دارای امپدانش 75 اهم می باشند.

3. تقسیم کننده

یکی دیگر از اجزای این آنتن ها، تقسیم‌کننده می باشد. تقسیم کننده تحت عنوان اسپیلیتر یا جداکننده نیز شناخته می شود. این وسیله می تواند سیگنال تقویت‌شده را بین تلویزیون ها تقسیم کند. تقسیم کننده‌ها داری 2 الی 4 پورت خروجی هستند که سیگنال ورودی به طور برابر به دو الی چهار خروجی تقسیم می شود.

4. تقویت‌کننده (میکسر یا آمپلی فایر)

آمپلی فایر یا میکسر برای تقویت سیگنال های VHF و UHF نصب می شود تا کیفیت بهتری برای شبکه ها فراهم کند و کانال های بیشتری را نیز دریافت کند.

میکسر می تواند تا 40 دسی بل سیگنال را تقویت کند و به سیستم آنتن مرکزی تحویل دهد. تقویت کننده‌ها دارای دو ورودی مجزا برای سیگنال UHF و VHF هستند، اما یک خروجی مشترک ارائه می دهند.

5. LNB

ال ان بی می تواند بهترین حالت دریافت سیگنال را فراهم کند؛بنابراین استفاده از آن در آنتن مرکزی ساختمان می تواند تصاویر با کیفیت تری را به وجود بیاورد.

بخوانید!  آیا با سقف کاذب لوور آشنایی دارید!

6. سوئیچ جهت دار

سوئیچ جهت دار از برگشت امواج به آنتن جلوگیری می کند. به سوئیچ جهت دار، یکسو کننده هم می گویند. امپدانس سوئیچ های جهت دار در حدود 75 اهم می باشد. همچنین یکسو کننده ها معمولا دارای 1 یا 2 پورت خروجی هستند. 

7. کابل آنتن

برای کابل آنتن می توان از کابل کواکسیال با امپدانس 75 اهمی استفاده کرد. کابل آنتن هر چه کیفیت بالاتری داشته باشد، تصاویر با کیفیت و سرعت بالاتری ارسال و دریافت می کند.

انواع آنتن مرکزی ساختمان چیست؟

انواع آنتن مرکزی ساختمان

در حال حاضر چهار نوع آنتن مرکزی ساختمان در بازار موجود می باشد. این آنتن های در کیفیت دریافت و ارسال سیگنال با هم تفاوت هایی دارند که در ادامه به بررسی هر یک از آن ها می پردازیم.

1. آنتن مدولاتور تلویزیون یا آنتن CCTV

این نوع آنتن ها با استفاده از مدولاتور، سیگنال ها را روی یک باند خالی مدوله می کند. سپس توسط میکسر، سیگنال به سیستم های مورد نظر اضافه می شود.

2. آنتن مستر تلویزیون ماهواره یا آنتن SMATV

این نوع آنتن مشابه با آنتن مستر تلویزیون می باشد و از نظر نحوه عملکرد نیز بسیا ربه هم نزدیک هستند، اما آنتن مستر تلویزیون ماهواره برای دریافت سیگنال های ماهواری بسیار مناسب می باشد و کیفیت بهتری را ارائه می دهد.

3. آنتن مستر تلویزیون یا آنتن MATV

آنتن مستر تلویزیون را می توان جزء بهترین آنتن مرکزی ساختمان به شمار آورد. این آنتن می تواند سیگنال های با قدرت بالا و بدون نویز دریافت و ارسال کند. تصاویری که با استفاده از این آنتن بر روی گیرنده پخش می شود بسیار با کیففیت و شفاف می باشد.

4. آنتن تلویزیون کابلی یا آنتن CATV

عملکرد این نوع آنتن به این صورت است که سیگنال را پس از دریافت تقویت می کند و با استفاده از کابل به گیرنده ارسال می کند. اگر در یک ساختمان فضای کابل کشی مناسبی فراهم باشد می تواند از این نوع آنتن به راحتی استفاده کرد. کیفیت تصاویر دریافتی با این آنتن نیز بسیار خوب می باشد.

مزایای استفاده از آنتن مرکزی ساختمان چیست؟

مزایای آنتن مرکزی ساختمان

1. کاهش فضای مورد نیاز برای نصب آنتن

با استفاده از آنتن مرکزی نیازی به فضای زیاد برای نصب آنتن نمی باشد. در حالی که اگر هر یک از واحدهای یک ساختمان بخواهند به طور مجزا آنتن نصب کنند نیاز به فضای زیاد و سیم کشی فراوان می باشد. آنتن مرکزی ساختمان از نصب چندین آنتن و سیم کشی زیاد جلوگیری می کند.

2. قابلیت گسترش آسان

آنتن مرکزی را به راحتی می تواند توسعه داد و برای ساکنین جدید در واحدهای ساختمان، آنتن نصب کرد.

3. تامین سیگنال با کیفیت

آنتن های مرکزی ساختمان سیگنال های با کیفیتی را ارسال می کنند. این آنتن ها می توانند نویزهای موجود را کاهش دهند و سیگنال با قدرتی را ایجاد نمایند؛ بنابراین تمامی واحدهای ساختمان، تصاویر باکیفیتی را خواهند داشت.

4. تعمیر و نگهداری آسان

در صورتی که آنتن های مرکزی دچار مشکل شوند تعمیر آن ها آسان می باشد. علاوه بر این دسترسی به قطعات یدکی آنتن مرکزی ساختمان نیز به راحتی فراهم می باشد.

5. مقرون به صرفه

اگر هر یک از ساکنین ساختمان بخواهند به طور مجزا از آنتن های تلویزیونی استفاده کنند علاوه بر دریافت تصاویر با کیفیت پایین، باید هزینه بیشتری نیز بابت نصب و کابل کشی پرداخت کنند.

با استفاده از آنتن مرکزی ساختمان می توان با قیمت تمام‌شده مناسب تری یک آنتن تلویزیونی باکیفیت را در اختیار داشت. بنابراین استفاده از این سیستم کاملا مقرون به صرفه می باشد.

نکات مهم در مورد خرید آنتن مرکزی ساختمان

نکات خرید آنتن مرکزی ساختمان

برای خرید آنتن مرکزی ساختمان رعایت برخی نکات می تواند منجر به انتخاب بهتری شود. برخی از این نکات در ادامه آورده شده است:

  • معمولا هنگام خرید آنتن مرکزی می گویند که آنتن VHF و UHF با هم تفاوتی ندارند. باید گفت که آنتن های از نوع UHF کانال های بیشتری نسبت به آنتن نوع VHF دریافت می کنند. ایستگاه های مخابراتی نیز بیشتر سیگنال های UHF را به کار می برند. توصیه می شود که برای خرید آنتن مرکزی ساختمان به سراغ آنتن های UHF بروید.
  • هنگام خرید آنتن مرکزی با آنتن های چند جهته و تک جهته مواجه می شوید و ممکن است برایتان این سوال پیش بیاید که کدامیک مناسب تر هستند؟ در پاسخ باید گفت آنتن های چند جهته انتخاب بهتری هستند. به دلیل اینکه می توانند سیگنال را از جهات مختلف دریافت کنند.
بخوانید!  اصول مدیریت پروژه ساختمانی چیست؟

مراحل نصب آنتن مرکزی ساختمان

نصب آنتن مرکزی ساختمان در چند مرحله انجام می شود. افراد حرفه ای در مدت زمان کمی می توانند یک آنتن مرکزی را برای ساختمان نصب کنند. باید گفت برای ساختمان های با واحدهای زیاد و مجتمع ها این کار ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. مراحل نصب آنتن مرکزی ساختمان شامل موارد زیر می باشد:

مراحل نصب آنتن مرکزی ساختمان

1. مکان مناسب را پیدا کنید.

اولین اقدامی که باید برای نصب آنتن مرکزی ساختمان انجام شود، پیدا کردن مکان مناسب در پشت بام می باشد. آنتن مرکزی باید در بالاترین نقطه ساختمان نصب شود. هر چه آنتن در نقطه بالاتری باشد سیگنال ها با قدرت بیشتری جذب می شوند.

قسمت خرپشته مکان مناسبی می باشد، اما در برخی از ساختمان ها دسترسی به این قسمت کار سختی است. در چنین شرایطی بهتر است که به سراغ گوشه های پشت بام بروید و آنتن را در گوشه ها نصب کنید.

2. براکت آنتن را نصب کنید.

براکت نوعی سیستم متصل‌کننده است که پیچ ها و قطعات اتصال بر روی آن قرار دارد. این وسیله، میله انتهایی آنتن را نیز در دیوار متصل می کند، اما گاهی اوقات آن را به کف نیز نصب می کنند. این وسیله می تواند آنتن را کاملا محکم در جای خود نگه دارد.

3. تقویت کننده یا آمپلی فایر نصب کنید.

سیم آنتن باید از یک طرف به تقویت کننده وصل شود و از طرف دیگر نیز باید به یک تقسیم‌کننده متصل شود. از تقسیم کننده هم باید به سمت واحدهای ساختمان، خروجی گرفته شود.

علاوه بر این برای هر واحد ساختمان خروجی باید به یک تقویت‌کننده خطی و مجددا به یک تقسیم‌کننده وصل شود. با این روش کیفیت تصاویر دریافتی افزایش پیدا می کند.

4. آنتن را به تلویزیون متصل کنید.

برای اتصال آنتن مرکزی ساختمان به تلویزیون نیاز به کابل کواکسیال می باشد. یک سر کواکسیال باید به ترمینال خروجی کابل آنتن و سر دیگر آن باید به ورودی کواکسیال تلویزیون متصل شود.

سپس کیفیت تصاویر تلویزیون بررسی شود و در صورتی که کیفیت آن مناسب بود، پیچ ها محکم شود. می توانید در پایان به کابل کواکسیال یک تقسیم‌کننده نصب کنید و کانال های بیشتری را دریافت کنید.

نکات مهم در نصب آنتن مرکزی ساختمان

نکات نصب آنتن مرکزی ساختمان
  • در هنگام نصب آنتن مرکزی ساختمان بهتر است آن را در بالاترین ارتفاع نصب کنید تا سیگنال ها بهتر و قوی تر دریافت شود.
  • در مکان هایی که ساختمان های بلند، کوه و درخت وجود دارد، آنتن را نصب نکنید. این موانع می توانند بر روی کیفیت سیگنال اثر منفی بر جای بگذارند.
  • هنگام نصب آنتن پایه آن را کاملا محکم کنید به طوری که در شرایط باد و باران جا به جا نشود.
  • برای جهت یابی آسان تر می توانید از یک چرخاننده آنتن استفاده کنید. با این وسیله می توان آنتن را در جهت مختلف چرخاند و سیگنال پر قدرت را دریافت کرد.

کلام پایانی

در این مقاله با آنتن مرکزی ساختمان و مراحل نصب آن آشنا شدیم. با رعایت تمامی نکات می توانید آنتن مرکزی را به راحتی در ساختمان های چند طبقه نصب کنید و تصاویر با کیفیت تری را دریافت کنید.

سوالات متداول

اجزای اصلی آنتن‌مرکزی ساختمان چیست؟

آنتن اصلی، پیش تقویت‌کننده آنتن، تقسیم‌کننده، تقویت‌کننده، سوئیچ جهت دار، کابل آنتن و LNB

بهترین مکان برای نصب آنتن مرکزی کجاست؟

برای نصب آنتن‌مرکزی مکان مناسب جایی است که در بالاترین ارتفاع باشد و موانعی مانند ساختمان های بلند، درخت و کوه در روبروی آن وجود نداشته باشد.

برای آنتن‌مرکزی ساختمان آنتن VHF بخریم یا آنتن UHF؟

آنتن های UHF کانال های بیشتری را دریافت می کنند و مناسب تر می باشند.