اتاق خواب به عنوان مکان اصلی برای استراحت در هر خانه، باید چیدمان و حالتی مناسب برای تنشزدایی و خوابیدن داشته باشد. در علم روانشناسی خواب، همواره اشارههای زیادی به تأثیر فضا بر روی عمق و کیفیت خواب میشود که مشخص میکند خوابیدن در یک فضای مناسب میتواند تأثیر بسیاری در تجربه یک خواب کامل و عمیق داشته باشد.
طبیعی است که بهکارگیری وسایل نامناسب در چیدمان اتاق، استفاده از رنگهای اشتباه برای دیوار و کفپوش و البته شلختگی همه از جمله عواملی هستند که میتوانند فضایی تنشزا در اتاق شما ایجاد کرده و در نتیجه باعث اختلال در خواب شما شوند.
در این مقاله علاوه بر اشاره به نکتههای کلیدی در شیوه چینش و رنگپردازی وسایل، نشان خواهیم داد که چگونه برخی مسائل کمتر مورد توجه قرار گرفته میتوانند تاثیر زیادی در ایجاد فضایی آرامشبخش در اتاق شما داشته باشند.
تمیزی و مرتب بودن
نخستین و شاید مهمترین مسئله برای ایجاد فضایی آرامشبخش در اتاق خواب، تمیزی و مرتب بودن اتاق است. کثیف یا شلخته بودن فضا، میتواند تاثیری مستقیم بر ایجاد اظطراب و تنش در روان شما داشته باشد.
بنابراین ضروری است که اتاق خود را به صورت مداوم گردگیری کرده و چیزهایی از قبیل ملحفه و پتوها را هفتهای یک بار بشویید. برای جلوگیری از شلوغی فضا از جا دادن وسایل اضافی در اتاق خواب پرهیز کنید.
همچنین بهتر است در صورت وجود لوازم کوچک مانند لوازم بهداشتی و آرایشی آنها را تا جای ممکن از فضای اتاق حذف کرده و در کمد یا کشوها قرار دهید. در نظر داشته باشید که هرچه لوازم و وسایل تزئینی کمتری در اتاق وجود داشته باشد فضا آرامش بیشتری خواهد داشت.
استفاده از تختخواب و تشک مناسب
مسلما استفاده از یک تختخواب باکیفیت برای تجربه خوابی کامل و عمیق ضروری است. اما جالب است بدانید که جدا از کیفیت تشک و بدنه تختخواب، ظاهر و جایگاه قرارگیری آن نیز در آرامبخش بودن اتاق شما تاثیر به سزایی دارد.
برای مثال میتوان گفت که تختخوابهای چوبی در کل ظاهری ملایمتر نسبت به نمونه های فلزی داشته و گزینه بهتری برای ایجاد فضایی آرام هستند. همچنین توصیه میشود که جایگاه قرارگیری تختخواب بهتر است تا حد ممکن با درب اتاق فاصله داشته باشد.
اهمیت رنگپردازی
رنگپردازی وسایل اتاق نیز باید به گونهای باشد که هر چه کمتر باعث ایجاد هیجان بشود. برای مثال استفاده از رنگهای بسیار روشن و تیز مانند قرمز میتواند تأثیری منفی در پروسه به خواب رفتن داشته باشد.
در نظر داشته باشید که در این زمینه رنگ تمام وسایل و بخشهای اتاق اعم از دیوارها، مبلمان، پرده، تشک و خود تختخواب حائز اهمیت است. بنابراین بهتر است از رنگهای طیف کرمی و خاکستری برای دیوار، پردهها و وسایل استفاده کنید. اگر یکدستی رنگ وسایل اتاق یا استفاده از رنگهای خنثی مورد پسند شما نیست؛ میتوانید از ترکیب رنگهای آبی و سبز استفاده کنید.
استفاده از کفپوش مناسب
استفاده از یک فرش بزرگ برای پوشاندن کف اتاق میتواند توازن دکوراسیون اتاق را بهم بزند. از طرف دیگر استفاده از چند فرش نیز موجب ایجاد شلختگی و تنش در فضای اتاق میشود. اگر جنس سطح اتاق شما از پارکت است، میتوانید از یک قالیچه کوچک برای پوشاندن آن استفاده کنید. در نظر داشته باشید که قالیچه نباید تمام فضای اتاق را اشغال کند.
برای پوشاندن دیگر سطوح بهتر است از کفپوشهای یکدست مانند موکت نایلونی یا موکت تافتینگ استفاده کنید. موکتهای تافتتینگ به دلیل پرزهای بلند و جنسیت پشمی، بهترین گزینه برای جایگزین کردن فرش هستند. در نظر داشته باشید که استفاده از رنگهای خنثی برای کفپوشها ضروری است.

اهمیت نورپردازی
نور تاثیر مستقیمی بر روی خواب انسان دارد. به عبارتی هر چه میزان روشنایی و نورهای اضافی در اتاق بیشتر باشد خوابیدن دشوارتر خواهد بود. بنابراین باید در نظر داشت که قرار دادن وسایلی مانند تلویزیون و مانیتور میتواند تاثیری بسیار منفی بر روی پروسه خواب داشته باشد.
جالب اینجاست که این وسایل در صورت قرار گرفتن در اتاق، حتی در زمان خاموشی به دلیل عادت کردن ذهن به تماشای آنها در فضای اتاق، باز میتوانند تاثیر مخربی روی خواب شما داشته باشند. بنابراین بهتر است از قرار دادن اینگونه وسایل در اتاق خواب پرهیز کنید.
چراغهایی که در اتاق خواب به کار میروند نیز باید دارای نوری ضعیفتر نسبت به چراغهای عادی باشند. قرار گرفتن در معرض روشنایی زیاد چند دقیقه قبل از خوابیدن، میتواند تاثیری منفی در کیفیت خواب داشته و روند به خواب رفتن را طولانیتر کند.
در صورت وجود پنجره در اتاق نیز بهتر است از پردههایی ضخیم برای جلوگیری از ورود نور خورشید یا حتی نور چراغهای خیابانی استفاده کرد. نکتهای که باید در نظر داشت این است که هر چه فضای خواب شما تاریکتر باشد، راحتتر به خواب خواهید رفت. حتی ضعیفترین نور نیز میتواند تاثیری منفی هر چند خفیف روی کیفیت خواب شما داشته باشد.
بهکارگیری هوشمندانه تزئینات
تزئینات به طور کلی باعث جلب شدن نگاه میشوند. این جلب توجه بسته به نوع و میزان تزئینات میتواند موجب به وجد آمدن یا آرام کردن ذهن شود. باید این نکته را در نظر داشته باشید که تزئینات با رنگ بیش از حد تند یا اندازه بسیار بزرگ، گزینههای خوبی برای تزئین اتاق خواب نیستند.
همچنین استفاده از تزئینات متعدد نیز با توجه به فضای کوچک اتاق میتواند باعث ایجاد شلوغی در میدان دید شما شوند. بنابراین بهتر است از وسایل تزئینی کوچک در تعداد کم برای اتاق خواب استفاده کنید. یکی از بهترین انتخابها در این زمینه گیاهان خانگی هستند که میتوانند با ظاهر ساده و رنگ سبز خود جلوه زیبا و آرامبخشی به اتاق شما بدهند.
اهمیت تهویه و گردش هوا
تهویه و گردش هوا از جمله چیزهایی است که ممکن است کمتر مورد توجه قرار بگیرد. این در حالی است که وجود هوای راکد و رایحههای ناخوشایند در اتاق میتواند تاثیر بسیار مخربی بر روی فضای آن بگذارد. بنابراین باید تلاش کرد تا هوای اتاق تا جای ممکن تازه و عاری از رکود باشد.
مشخص است که با باز کردن پنجره در مواقع مختلف روز مانند پس از بیدار شدن، میتوان هوای راکد را از فضای اتاق دفع کرد. در صورت عدم وجود پنجره در اتاق، استفاده از دستگاه تهویه یا سوزاندن گاهبهگاه عود یا اسپند میتواند به از بین بردن هوای راکد در اتاق کمک کند.
اما جدا از ضرورت هوای تازه، وجود رایحههای خوش نیز میتواند تأثیر شگرفی در آرام کردن روان انسان داشته باشد. قرار دادن گلهای معطر، استفاده محدود از عطرهای طبیعی یا سوزاندن شمعهای معطر، میتوانند گزینه مناسبی در این زمینه باشند.
سخن پایانی
ایجاد یک اتاق خواب آرامشبخش نیازمند توجه به جزئیات مختلف است. با انتخاب رنگهای مناسب، تنظیم نورپردازی، استفاده از رایحههای خوش، نظمدهی به فضا، انتخاب تختخواب و تشک راحت و توجه به دیگر عوامل محیطی، میتوانید فضایی دلپذیر و آرام برای استراحت خود فراهم کنید. با پیروی از این نکات، نه تنها کیفیت خواب خود را افزایش خواهید داد، بلکه احساس آرامش بیشتری را در زندگی روزمره تجربه خواهید کرد.