آموزش رویت

ساختمانچی

شیشه هوشمند نوعی شیشه است که در  قاب درب و پنجره نصب می شود و تنها با فشردن یک دکمه از حالت شفاف به حالت مات در می آید و جلوه ای متفاوت پیدا می کند.

این شیشه های مات شونده مجهز به یکسری کنترل های هوشمند هستند که منجر به کاهش انرژی مصرفی در ساختمان می شوند. آن ها در حالت شفاف خود نور طبیعی را وارد ساختمان می کنند و در حالت مات بدون نیاز به پرده یا پوشش از ورود نور جلوگیری می نمایند.

ساکنین ساختمان می توانند با استفاده از موبایل خود میزان مات شدن شیشه را از راه دور تنظیم کنند و یا کنترل شیشه را در حالت خودکار تنظیم نمایند.

اگر از شیشه های هوشمند در درب و پنجره یک ساختمان استفاده شود، این بنا می تواند به محیط اطراف خود واکنش نشان دهد. بدین نحو که در روزهای گرم و آفتابی تابستان شیشه به صورت خودکار مات می شود و حرارت و اشعه های خورشید را کاهش می دهد.

وقتی این شیشه ها مات می شوند میزان گرمای خورشید کاهش می یابد و پرتوهای مضر وارد ساختمان نمی شوند. میزان تیره‌بودن شیشه، سطح پرتوهای انتقالی را تعیین می کند.

علاوه بر آن، آن ها به میزان قابل توجهی انرژی ذخیره می کنند و محیطی سازگار و لذت بخش برای اهالی ساختمان فراهم می نمایند. نمای این شیشه ها از بیرون ساختمان نیز خوشایند است، زیرا به جای پوشش درب و پنجره با پرده زیباترین نما با قابلیت تنظیم نور برای آن ها به ارمغان می آورد.

شیشه مات شونده

انواع شیشه هوشمند

شیشه هوشمند SPD

فناوری SPD از ذرات میکروسکوپی معلق به شکل یک لایه نازک بین لایه های شیشه استفاده می‌کند که در حالت ساده شفاف است و هنگام انتقال جریان الکتریکی مات می‌شود. میزان نور، تابش و گرمایی که از شیشه عبور می‌ کند توسط کاربر کنترل می‌ شود.

شیشه هوشمند الکتروکروماتیک

آنچه که در تغییر رنگ این شیشه ها تاثیر می گذارد، تغییر ولتاژ برق است. انرژی برق، ویژگی های مواد الکتروکروماتیکی که در این شیشه ها استفاده می شود را تغییر می دهد، در نتیجه گرما منعکس یا جذب می شود. این مواد الکتروماتیک هستند که میزان انعکاس گرما در دماهای مختلف را تعیین می کنند.

بخوانید!  روش های متراکم سازی بتن

شیشه هوشمند فوتوکرومیک

اگر به این شیشه ها امواج الکترومغناطیس تابیده شود به سرعت مات می شوند، در نتیجه نور عبوری از شیشه کاهش می یابد. اگر تابش این امواج قطع شود شیشه به حالت اولیه باز می گردد.

عملکرد این شیشه ها همانند عینک های فوتوکرومیک هستند که وقتی در برابر اشعه خورشید قرار می گیرند، رنگ شیشه های آن تیره می شود.

کریستال مایع

شیشه هوشمند کریستال مایع

در ساخت این شیشه ها از دو لایه شفاف قلع که یک لایه کریستال مایع بین آن ها قرارگرفته، استفاده می شود. وقتی جریان برق از فیلم کریستال مایع عبور می کند، شیشه شفاف می شود و با قطع آن و جهت گیری تصادفی کریستال ها، شیشه مات می شود.

وقتی شیشه کدر می شود به میزان 80 درصد نور مرئی از آن عبور کرده، بنابراین فضای موردنظر از روشنایی و نور کافی برخوردار خواهد بود. کریستال مایع نقش مهمی در ذخیره سازی انرژی خورشید ایفا می کند.

شیشه هوشمند ترموکرومیک

پوشش این نوع شیشه از مواد ترموکرومیک است که نسبت به دما حساسیت و واکنش نشان می دهد. در صورت بالا بودن دما، امواج فرو سرخ که منجر به تولید گرما می شوند از شیشه عبور نمی کنند. برعکس در فصول سرد زمانی که دما پایین است به این امواج اجازه ورود برای گرم‌کردن ساختمان داده می شود.

ویژگی های بارز شیشه هوشمند

  • شیشه مات شونده هوشمند با مات‌کردن شیشه در شبانه روز می تواند حریم خصوصی برای ساختمان تعریف کند.
  • هزینه خرید این نوع شیشه ها بالاست، اما در طولانی مدت استفاده از آن ها به علت صرفه جویی در مصرف انرژی از نظر اقتصادی مقرون بصرفه خواهد بود.
  • شیشه مات شونده به سرعت از حالت شفاف به حالت مات و برعکس تبدیل می شود.
  • مراقبت و نگهداری از این شیشه بسیار آسان است.
  • اگر در صورت ضربه به آن ها آسیب وارد شود به صورت یکپارچه می شکنند و ایمنی ساکنین را به خطر نمی اندازند.
  • شیشه هوشمند یک عایق صوتی محسوب می شود و به میزان قابل توجهی از انتقال سر و صدای بیرون به داخل ساختمان جلوگیری می کند.
  • این شیشه ها اشعه های مضر خورشید را جذب می کنند و آن ها را از طریق بازتابش به بیرون انعکاس می دهند.
  • عمر این نوع شیشه ها بالاست.
  • شیشه های هوشمند دارای کاربردی بسیار آسان هستند و با کلید های برق و یا کنترل، قابلیت خاموش و روشن‌شدن را دارند.
شیشه هوشمند

موارد استفاده از شیشه هوشمند

شیشه هوشمند بدون نیاز به پرده و پوشش جدا، حریم خصوصی ساختمان را حفظ می کند و در کوتاه ترین زمان ممکن یک محیط را خصوصی می کند و سپس در صورت نیاز به حالت اولیه باز می گردد. از این شیشه ها در انواع ساختمان های اداری، تجاری و مسکونی استفاده می شود.

  • اصولاً در مکان هایی نظیر طلافروشی ها، صرافی ها، مراکز فروش اشیاء عتیقه و یا صرافی ها برای پنهان نمودن اشیاء گران بها از دید عموم و جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید این شیشه ها کاربرد دارند. آن ها مانع از هر نوع اتلاف انرژی و آلودگی صوتی در ساختمان می شوند و در زمان بسیار کوتاه به یک شیشه مات یا شفاف تبدیل می گردند.
  • تکنولوژی موجود در شیشه هوشمند امکان استفاده از آن ها در حمام های مستر و یا پارتیشن بندی فضای داخلی ساختمان فراهم می کند. علاوه بر زیبایی و جذابیتی که این شیشه ها به ارمغان می آورند، حریم خصوصی را نیز حفظ می کنند.
  • استفاده به عنوان پرده پروژکتور از دیگر کاربردهای این نوع شیشه است. با استفاده از آن ها قابلیت تاچ اسکرین بر روی پرده فراهم می شود. از این رو از این شیشه ها می توان در فضاهای اداری و آموزشی به عنوان پرده ای برای نمایش تصاویر استفاده نمود.
  • همچنین در هتل‌ها برای حریم خصوصی اتاق‌های هتل، شیشه حمام، پنجره‌های بیرونی، درها، پنجره‌های مرکزی اتاق کنفرانس و چراغ‌های سقفی، ورودی و پارتیشن‌های رستوران‌ها و حریم خصوصی بالکن‌ها از این نوع شیشه استفاده می شود.
  • در مراکز بهداشت و درمان، درهای بیمارستان‌ها باید دارای شیشه محافظت مات شونده و شیشه‌‎های محافظت از اشعه X باشند مانند درب ICU
بخوانید!  انواع شن چیست؟[شن رنگی،شن شکسته و شن نخودی]

کلام پایانی

ما در این نوشته از ساختمانچی به یکی از مصالح هوشمند و کاربردی به نام شیشه هوشمند مات شونده پرداختیم. امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت برده و به اطلاعات ارزنده ای در این زمینه دست یافته باشید. در صورت تمایل نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید.