آموزش رویت

ساختمانچی

آیا می دانید مدیریت پسماند ساختمانی چیست و این کار چه اهمیتی در حفظ محیط زیست دارد؟ در حال حاضر با توسعه صنعت ساخت و ساز در کشورهای مختلف جهان، موضوع بازیافت و آلودگی هایی که محیط زیست را در برگرفته‌اند بسیار جدی است و ضرورت توجه به آن بر کسی پوشیده نیست.

با افزایش ارزش زمین و ملک در کلان شهرها و حومه ها سرمایه گذاران تمرکز خود را بر این بخش ها می گذارند. آن ها با تخریب بناهای قدیمی روز به روز ساختمان های جدید و چند طبقه می سازند. به همین دلیل تولید نخاله های ساختمانی افزایش چشمگیری نسبت به قبل پیداکرده است. همچنین مصالح ساختمانی بازیافتی سهم بسزایی از نخاله های شهری را در کشورهای درحال توسعه و یا توسعه یافته به خود اختصاص می دهند.

حجم بالای زباله های شهری خصوصاً نخاله های ناشی از تخریب بافت های فرسوده منجر به بروز مشکلات فراوان در مناطق پر جمعیت می شود. از این رو توجه به بازیافت آن ها به دلیل مسائل زیست محیطی، کمبود مکان های دفع زباله، ایجاد منظره ای نامناسب و کمبود مصالح اولیه امری بسیار ضروری است.

تنها با مدیریت دورریزهای ساختمانی می توان از بروز مشکلات زیست محیطی جلوگیری کرد. خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنولوژی تحقیقات فراوانی بر روی این مسئله انجام و تدابیر ویژه ای بدین منظور اندیشیده شده اند.

یکی از بهترین و قابل توجه ترین راهکارهای مدیریت مصالح ناشی از تخریب سازه ها، بازیافت آن هاست؛ زیرا نه تنها از نظر اقتصادی بصرفه است، بلکه فواید زیست محیطی بسیاری نیز به همراه دارد.

با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با مدیریت پسماند ساختمانی و مزایای این کار اشنا شوید.

عوارض ضایعات عمرانی بر محیط زیست

از قدیم الایام تا امروز، صنعت ساخت و ساز از جمله مهم ترین بخش های اقتصادی می باشد. سالانه بخش عظیمی از سرمایه و منابع هر کشور به آن اختصاص می یابد.

بخوانید!  کاربرد چوب پلاستیک در صنعت ساخت و ساز

در مقابل با مصرف منابع خام، حجم بالایی از ضایعات نیز تولید می شوند که در آلودگی محیط زیست نقش دارند و سلامت آن را به خطر می اندازند.

انجام فعالیت های عمرانی امری مهم و اجتناب ناپذیر است که منجر به توسعه اجتماعی و اقتصادی می گردد. تولید گرد و غبار و سر و صداهای مختلف بر شرایط محیط زیست تاثیر بسزایی می گذارد. ضایعات نیز نه تنها جلوه ناخوشایندی ایجاد نموده بلکه طبیعت بکر و دست‌نخورده را از بین می برند.

تجمع مصالح و ضایعات عمرانی منجر به ایجاد مکان مناسب برای رشد حشرات موذی و در نتیجه بروز بیماری و آلودگی می شود.

گاهی اوقات انباشته‌شدن نخاله ها در مجاورت مناطق مسکونی سلامت اهالی آن منطقه را تهدید نموده و پناهگاهی برای حیوانات و حشرات ایجاد خواهد نمود.

همچنین تخلیه نخاله ها در جاده ها و راه ها نیز نه تنها آلودگی زیست محیطی به همراه می آورد، بلکه منجر به سد معبر و یا تحمیل خسارات مالی می گردد.

مدیریت پسماندهای عمرانی چیست؟

مدیریت پسماند به یکسری فعالیت های پیش برنامه ریزی در جهت کاهش ضایعات ساختمانی و دفع آن ها می گویند. در حال حاضر این نوع مدیریت و ساماندهی بسیار حائز اهمیت است و در تمام پروژه های ساخت و ساز مورد استقبال قرار می گیرد.

برخلاف تصور عموم 90 درصد از نخاله های ساختمانی را می توان مجدداً استفاده کرد و به میزان قابل توجه هزینه های تولید اولیه و ساختمان سازی را کاهش داد.

در کشورهای در حال توسعه به دلیل پیروی از روش های سنتی و عدم توجه به استانداردهای لازم استفاده از مصالح نسبت به کشورهای دیگر بیشتر است. به منظور کاهش هزینه های ساختمان سازی، کاهش استخراج مواد خام و دستیابی به توسعه پایدار، مدیریت ضایعات ساختمانی مورد توجه قرار می گیرد و توجه ویژه بدان معطوف می گردد.

پسماند عمرانی

اهداف مدیریت نخاله های ساختمانی

  • کاهش هزینه های ساخت و ساز
  • ارتقاء کیفیت ساخت و بهبود صنعت ساختمان
  • کاهش میزان آلودگی های ناشی از انباشت دورریزها در طبیعت
  • وضع قوانین و راهکارهای موثر در جهت استفاده از مصالح دوستدار محیط زیست، نقل و انتقال و دفع نخاله ها
  • در نظر گرفتن طرح های تشویقی و تنبیهی به منظور مراقبت و نگهداری از محیط زیست
  • ایجاد فرصت مناسب برای تحقیق و پژوهش در حوزه بازیافت و محافظت از محیط زیست
  • به حداقل رسانی میزان استخراج مواد اولیه از معادن سطح زمین
  • اشتغال زایی و بهبود سلامت جامعه
  • توسعه اقتصادی و کاهش هزینه ها به واسه استفاده مجدد از نخاله ها
  • محدود کردن ضایعات و آلاینده های زیست محیطی
  • مصرف اصولی و هوشمندانه از منابع طبیعی
  • بهره وری در مصرف انرژی و استفاده مجدد از منابع تجدیدناپذیر
  • کاهش نیاز به مکان های دفع نخاله
بخوانید!  کارتن پلاست و ویژگی های آن

بازیافت، بهترین روش مدیریت پسماند ساختمانی

یکی از مهم ترین و قابل توجه ترین معیارهای مدیریت پسماند، بازیافت یا استفاده مجدد از ضایعات ساختمانی است. در حال حاضر اکثر کشورها برنامه های مختلفی در این زمینه تدارک می بینند تا با استفاده از روش های بهینه مصالح دور ریز را بازیافت نموده و به میزان قابل توجه در هزینه های استخراج مواد اولیه و یا ساخت و ساز صرفه جویی کنند.

بتن، چوب، گچ، خاک و آجر مواد اصلی نخاله های ساختمانی هستند و می توان آن ها را در بخش های مختلف نظیر محوطه سازی، راه سازی و… مورد استفاده قرار داد. ضایعات ساختمانی را می توان یا در محل تولید، یا در محل انباشت موقت و یا در تاسیسات بازیافت تفکیک نمود.

کلام پایانی

آن چه در این مطلب به بیان آن پرداختیم، معرفی مدیریت پسماند ساختمانی و اهمیت انجام این کار می باشد. امیدواریم با مطالعه این نوشته به اطلاعات ارزشمندی دست یابید. در صورت تمایل می توانید نظرات خود در این باره را با ما اهالی ساختمانچی در میان بگذارید.