آموزش رویت

ساختمانچی

رمپ مسیری است که می تواند بین سطح پایینی یک بنا و سطح بالایی آن ارتباط برقرار کند. این طراحی را می توان در پارکینگ های طبقاتی و مجتمع های بزرگ مشاهده کرد. وجود رمپ باعث می شود استفاده از طبقات آسان تر شود. 

از مسیرها تنها برای تردد در پارکینگ ها استفاده نمی شود، بلکه این سازه انواع مختلفی دارد که می تواند سهولت تردد بین طبقات را فراهم کند. مسیرهای شیب داری که برای تردد معمولین و افراد عادی در نظر گرفته می شوند نمونه ای از آن می باشد.

در دنیای امروز استفاده از مسیرهایی مانند رمپ که می تواند استفاده از ساختمان را کاربردی تر کند، ضروری می باشد به طوری که می تواند رفاه بیشتری را برای افراد به همراه داشته باشد.

در اینجا قصد داریم به طور کامل به معرفی رمپ و انواع آن بپردازیم. اگر به دنبال ساخت این سازه هستید و نیاز به آشنایی با استانداردهای آن دارید، با ساختمانچی همراه باشید.

آشنایی با رمپ

آشنایی با رمپ

همان طور که قبلا اشاره شد رمپ سطحی است که می تواند بین دو سطح غیر هم تراز ارتباط برقرار نماید. طبیعتا این مسیر باید به صورت شیب دار باشد تا بتواند ارتباط دو سطح را امکان پذیر کند. برای این که این سطوح استاندارد باشند باید شیب مناسبی برای آن ها در نظر گرفت.

برای تعیین میزان شیب و ارتفاع این مسیر از یک فرمول استفاده می شود. در این فرمول باید طول عمودی بر طول افقی تقسیم شود و مقدار حاصل در عدد 100 ضرب شود. عددی که از این فرمول به دست می آید تعیین کننده میزان شیب می باشد.

عرض آن با توجه به یک طرفه یا دو طرفه بودن آن تعیین می شود. در مسیرهای یک طرفه معمولا از عرض 3.5 متر استفاده می شود. اما در سطوح دو طرفه از عرض 5 متری استفاده می شود تا دو ماشین بتوانند به راحتی در کنار هم تردد کنند.

ضرورت استفاده از رمپ چیست؟

ضرورت رمپ

با توجه به اینکه در آپارتمان ها، مجتمع های مسکونی و تجاری بزرگ افراد زیادی زندگی می کنند، ضروری است که از فضای موجود حداکثر بهره برداری انجام شود. وجود این سطح های شیب دار در چنین مکان هایی کمک می کند تا تمامی افراد ساکن در مجتمع ها و آپارتمان ها بتوانند آسایش و رفاه بیشتری داشته باشد.

این در حالی است که اگر این سطوح در ساختمان ها ایجاد نشود برای پارک ماشین مشکلات عدیده ای به وجود می آید. علاوه بر این وجود مسیرهای مخصوص تردد معلولین باعث می شود که این افراد با سهولیت بیشتری در سطح جامعه تردد کنند.

انواع رمپ

انواع رمپ

رمپ در انواع مختلفی تولید می شود که هر کدام کاربرد خاصی را در بر می گیرند. طراحی این مسیرها را به دو صورت مستقیم و قوسی انجام می دهند. طراحی قوسی شکل، زیبایی بیشتری دارد، اما مراحل سخت تری برای اجرا نیاز دارد.

بخوانید!  سازه LSF و ویژگی های آن

مزیت استفاده از مسیرقوسی شکل این است که می توان آن در فضای کمتری پیاده سازی کرد. در حالی که سطوح مستقیم به فضای زیادی احتیاج دارد. در ادامه به بررسی انواع رمپ می پردازیم.

1.ماشین رو

سطح ماشین رو برای استفاده از پارکینگ های طبقاتی و ورود به ساختمان کاربرد دارد و باید شیبی در حدود 15 درصد داشته باشد. اگر فضای کمی در دسترس باشد برای این نوع  از طراحی قوسی شکل استفاده می شود.

2. معلولین

معلولین برای تردد در سطح شهر با مشکلات متعددی روبرو هستند. به خصوص هنگام استفاده از پیاده روها یا ورود به ساختمان های چند طبقه این مشکل به وضوح نمایان می شود.

در چنین شرایطی طراحی رمپ معلولین می تواند بسیار راهگشا باشد. این سطح با شیبی در حدود 8 درصد تولید می شود تا کنترل ویلچر را برای معلولین راحت تر کند.

3. عابر پیاده

گاهی اوقات افراد عادی نمی توانند از راه پله ها استفاده کنند. به ویژه سالمندان برای استفاده از راه پله به مشکل بر می خورند. در چنین شرایطی استفاده از سطح عابر پیاده بسیار کاربردی می باشد. این رمپ باید شیبی در حدود 1.5 درصد داشته باشد تا افراد عادی در عبور و مرور خود بتوانند از آن استفاده کنند.

استانداردهای طراحی

متناسب با کاربرد رمپ باید استانداردهایی رعایت شود. این استانداردها کمک می کند تا سطح در بهترین حالت ممکن ساخته شود و در زمان استفاده، راحتی افراد را فراهم کند.

کلیه استانداردهای طراحی این المان مبتنی بر اصول شهرسازی و مقررات ملی ساختمان تعیین می شود، بنابراین رعایت آن ضروری می باشد.

استانداردهای مربوط به رمپ ماشین رو

رمپ پارکینگ

شیب سطح یکی از فاکتورهای مهم در استانداردهای شهرداری می باشد. به خصوص برای رمپ پارکینگ باید استاندارد شیب به تایید شهرداری برسد. علت این امر این است که شیب نامناسب در پارکینگ موجب لیز خوردن ماشین می شود و خساراتی را به آن ها وارد می کند.

در مسیر رمپ های پارکینگ باید تجهیزات نورپردازی، تابلوهای ترافیکی و آینه های محدب نصب شود. این کار تردد رانندگان را آسان تر می کند. بر روی سطح آن نیز باید بریدگی هایی ایجاد شود که مانع سرخوردن ماشین ها شود.

علاوه بر این موارد استانداردهایی نیز به این منظور تعریف می شود که شامل موارد زیر می باشد:

  • بر طبق استاندارد تعریف شده برای مسیررمپ ماشین رو یا پارکینگ، شیب نباید از 15 درصد بیشتر باشد. همچنین ارتفاع رمپ نیز باید در حدود 1.80 متر از کف تا سقف باشد.
  • برای سطوح قوسی شکل، شیب 1.5 تا 3 درصدی توصیه می شود.
  • اگر ورودی و خروجی پارکینگ به صورت جداگانه باشد باید عرض آن 5.3 متر در نظرگرفته شود.
  • در صورتی که تعداد واحد ساختمان بیش از 25 واحد باشد باید عرض سطح 5.3 متر باشد و اگر تعداد واحد ساختمان کمتر از 25 واحد باشد باید عرض را 5 متر در نظر گرفت.
بخوانید!  عایق برودتی چیست و چه کاربردی دارد؟[+راهنمای خرید]

استانداردهای مربوط به رمپ عابر پیاده

رمپ عابر
  • برای ساخت رمپ عابر حداقل عرض رمپ باید 120 سانتی متر و حداکثر عرض آن باید 9 متر باشد.
  • در دو طرف این سطوح شیبدار باید نرده با ارتفاع مناسب کار شود تا افراد مختلف بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
  • کف رمپ باید به گونه ای طراحی شود که لغزنده نباشد و افراد به راحتی بتوانند روی آن بایستند.
  • اگر رمپ برای فضای باز ساخته می شود باید قسمتی برای هدایت آب نیز در نظر گرفته شود.

استانداردهای رمپ مربوط به فضای شهری

رمپ شهری

تمامی رمپ هایی که در فضای شهری ایجاد می شوند باید از استانداردهایی پیروی کنند تا علاوه بر زیبایی ظاهری، کاربردی تر باشد. برخی از استانداردهای این سطح ها در فضاهای شهری شامل موارد زیر می باشد:

  • رمپی که در کنار جدول کمتر از 1 متر قرار می گیرد باید حداکثر شیبی به اندازه 15 درصد داشته باشد. اگر جدول بیش از 1 متر طول داشته باشد می توان همانند سایر سطوح شیب دار برای آن شیب در نظر گرفت.
  • اگر جدول از دو طرف دارای بریدگی باشد باید برای بریدگی ها شیبی در حدود 10 درصد در نظرگرفته شود.
  • حداقل عرض رمپ جدول باید 90 سانتی متر باشد. اگر این سطوح در مسیر خط کشی عابر قرار بگیرد باید در داخل خط کشی 120 سانتی متر فضای آزاد نیز داشته باشد.
  • اگر رمپ جدول در مسیر تردد ماشین باشد نباید پیشروی کند.

کلام پایانی

در این مقاله با رمپ و انواع آن، استانداردهای هر رمپ و کلیه جزئیات مربوط به آن آشنا شدیم. با رعایت استانداردهای رمپ می توان تردد را برای افراد آسان تر کرد و رفاه بیشتری برای عموم افراد به ویژه ساکنین مجتمع های بزرگ فراهم آورد.

سوالات متداول

چند نوع رمپ وجود دارد؟

سه نوع، رمپ ماشین رو، معلولین و عابر پیاده

فرمول محاسبه شیب رمپ چیست؟

طول عمودی بر طول افقی تقسیم می شود سپس مقدار به دست آمده در عدد 100 ضرب می شود. عددی که از این فرمول به دست می آید تعیین‌کننده میزان شیب است.

شیب رمپ پارکینگ و رمپ معلولین چقدر است؟

شیب رمپ پارکینگ باید در حدود 15 درصد و شیب رمپ معلولین نیز باید 8 درصد باشد.