اگر واژه کفسابی ساختمان به گوشتان خورده باشد مسلماً یک مفهوم کلی از آن در ذهنتان مجسم شده است. ما در این مقاله سعی داریم شما را با جزئیات و روش انجام این کار آشنا کنیم.
همانطور که می دانید تمام سطوح ساختمان از جمله کف به مرور زمان در اثر عوامل مختلف دچار فرسودگی و تغییر ظاهر می شوند و زیبایی اولیه خود را از دست می دهند.
گاهی اوقات تعویض کف ساختمان به وقت، انرژی و هزینه بالا نیازمند است. از این رو بهتر است راهکاری مناسب برای ترمیم آن پیدا کرد و با از نابودی آلودگی و ناهمگونی های سطح، عمر و ظاهری دوباره به آن بخشید.
اما به نظر شما بهترین روش بدین منظور چیست؟ چگونه می توان کف یا کفپوش ساختمان را همانند روز اول تمیز، درخشان و یکدست نموده و از زیبایی آن لذت برد؟
آیا تاکنون واژه کفسابی را شنیدید؟ آیا از اهمیت و تاثیر آن آگاه هستید؟ با ساختمانچی همراه باشید تا با این روش تعمیر و زیباسازی کف آشنا شوید.
کفسابی چیست؟
برای افرادی که اولین بار با کلمه کفسابی مواجه می شوند این سوال ایجاد می شود که واقعاً این واژه به چه معناست؟ آیا همان عملیات ساب زدن سطح را در بر می گیرد یا خیر؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید گفت زمانی کف ساختمان به این کار نیاز پیدا می کند که هم تراز نبوده و دارای برآمدگی یا تو رفتگی باشد.
گاهی اوقات لبه های سنگ یا موزائیک به صورت صاف در یک سطح قرار نگرفته اند، از این رو برای همسطح کردن کف از این روش استفاده می شود.
همچنین هنگامی که سطح کف به مرور زمان آلودگی را به خود جذب می کند و کثیف می شود یا هر نوع ماده خارجی نظیر گچ یا رنگ بر روی آن می ریزد، می توان با این راهکار سطحی تمیز و درخشان به کف ساختمان بخشید.
به چه کسی کفساب می گویند؟
اما کفساب کیست؟ این عنوان را به فردی که اجرای عملیات کفسابی را با به کارگیری وسایل و تجهیزات مخصوص به عهده می گیرد می دهند.
با استفاده از این روش به راحتی لایه ای سطحی از انواع کفپوش بتنی، سنگی، سرامیکی، موزائیکی و … برداشته می شود. در نتیجه جرم و آلودگی از سطح پاک می شود و سطحی یکنواخت و صاف خواهید داشت.
کف ساختمان ممکن است در اثر بنایی، بازسازی، گچ کاری، رنگ آمیزی و … دچار لکه و ناصافی شود که به آسانی می توان آن را با این روش پاکسازی نمود.
کفسابی و سنگ سابی به بهبود تراز سطوح مختلف کمک می کنند و جلوه ای براق و زیبا به آن ها می بخشند. کفسابی هم برای سطوح ساختمان های قدیمی و هم ساختمان های نوساز قابل اعمال است.
در واقع جرم ها و آلودگی ها را از سطوح قدیمی که سال ها استفاده شدند را پاک می کند و راهکاری ایده آل برای هم تراز نمودن سطوح بالا و پایین کف ساختمان های جدید به شمار می آید. در کل می توان گفت ساب زنی به دلایل زیر صورت می گیرد:
- براق و شفاف سازی سطوح سنگی
- هم سطح سازی کف و نابودی پستی و بلندی های آن
اهمیت کف سابی ساختمان

در گذشته هزینه کفسابی و سنگ سابی بالا بود و کمتر کسی از این روش برای پاکسازی و صیقل کاری کف ساختمان خود استفاده می نمود. اما در حال حاضر با وجود ابزارهای حرفه ای مخصوص این کار و افراد مجرب و حرفه ای دستمزد کفسابی کاهش می یابد و افراد بسیاری از آن استقبال می کنند.
کف سابی نه تنها کف را تمیز می کند بلکه منجر به پر شدن روزنه های سنگ می شود و با پوشاندن آن ها مانع از نفوذ آلودگی و جرم درون این روزنه ها می شود.
سنگ سابی از جمله خدمات ساختمانی است که به آسانی تمیزی و زیبایی را برای ساختمان شما به ارمغان می آورد و طول عمر آن را افزایش می دهد. با انجام این کار دیگر نیازی به صرف هزینه های گزاف برای تعویض سنگ یا موزائیک های کف ساختمان نمی باشد.
نحوه انجام کفسابی
افراد ماهر و حرفه ای در زمینه کفسابی با استفاده از دستگاه ساب زن عملیات مربوط به غبار روبی و یکدست سازی سطوح را انجام می دهند.
در عملیات کف سابی، هر سنگ با استفاده از لقمه های مختلف حدود 8 دور سابیده می شود. لقمه از جمله مهم ترین اجزاء دستگاه سنگ ساب است که در زیر آن نصب می گردد.
این جزء دستگاه در انواع مختلف و برای نتایج گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. لقمه های ایتالیایی ظاهری شیشه مانند به سنگ می بخشند به نحوی که انعکاس تصویر سقف را می توان در کف مشاهده کرد.
مهم ترین و اولین مرحله کف سابی رفع ناهمواری های کف است و کفساب بدین منظور از لقمه های 36 یا 46 استفاده می کند. در مرحله بعد به منظور محو کردن خط و خطوط ناشی از دستگاه ساب زن، لقمه سنگ 60 در زیر دستگاه نصب می شود.
سپس از لقمه های نرم 120 برای صیقلی کردن سطح استفاده خواهد شد. البته در مراحل اولیه برای پر کردن درزها و شکاف بین سنگ حتما باید بتونه کاری صورت گیرد. در نهایت شیشه ای کردن ظاهر سنگ با لقمه سنگ ایتالیایی انجام خواهد شد.
لازم به ذکر است که دستگاه های کفساب در دو نوع تک فاز و سه فاز به کار می روند. دستگاه سه فاز از قدرت و کارایی بیشتری برخوردار است، از این رو برای دستیابی به نتیجه بهتر می توانید آن را استفاده کنید.
کفسابی ایتالیایی
این روش کفسابی که به کفسابی آینه ای یا شیشه ای نیز معروف است بهترین و ایده آل ترین روش محسوب می شود. دلیل نام ایتالیایی این روش استفاده از لقمه های سنگ مرمر است که نه تنها عیوب سنگ را برطرف می کند بلکه ظاهری شیشه مانند به آن می بخشد.
منظور از لقمه قطعات کوچک سنگ است که در دستگاه کف ساب قرار می گیرد. کشور ایتالیا در زمینه بهره مندی از منابع سنگ مرمر معروف است.
تفاوت کفسابی با سنگسابی
برخی از افراد گمان می کنند کف سابی و سنگ سابی به یک مفهوم اشاره می کنند، در صوتی که این دو با یکدیگر متفاوت هستند.
کفسابی برای تمیزکاری و ساب زنی تمام مصالح به کار رفته در کف نظیر موزائیک، بتن، سنگ و … اجرا می شود. اما سنگسابی تنها برای سطوحی که با انواع سنگ ساختمانی نظیر گرانیت، مرمر، تراورتن و … پوشیده شده اند قابل اجراست.
سنگ ها از جمله گران ترین و بهترین مصالح ساختمانی هستند که از نظر زیبایی بی نظیرند، پس شستشوی آن ها را به افراد حرفه ای بسپارید تا مجبور به پرداخت هزینه های اضافی نشوید.

کفسابی سنگ
به طور کلی کفسابی سنگ را می توان به سه دسته تقسیم نمود. در ادامه هر یک از این دسته ها شرح داده خواهند شد:
ساب زنی
در ساب زنی که ایده آل ترین روش کف سابی است از لقمه سنگ های استاندارد استفاده می شود و دستگاه با حساسیت بالایی این کار را انجام می دهد. سپس برای جلابخشیدن به سنگ از ساب ایتالیایی بهره می برد.
برای بتونه کاری و پوشش درزها نیز از رزین استفاده می گردد. قیمت کفسابی سنگ با این روش نسبت به دو روش زیر بالاتر است؛ زیرا کف حالت شیشه ای و براق پیدا می کند، به نحوی که می توان انعکاس تصویر سقف را در آن دید.
کفسابی سنگ
این روش رایج ترین روش سنگ سابی است که در آن تعداد لقمه ها به میزان آلودگی سنگ و پستی و بلندی آن بستگی دارد. در سنگ سابی برای بتونه کاری از چسب و سیمان و یا رزین استفاده می شود.
درخشش و یکنواختی سطح کف با این روش قابل قبول است و ماندگاری کیفیت آن ایده آل می باشد. قیمت این روش نسبت به روش اول مناسب تر است.
کفشویی
کفشویی از جمله ارزان ترین روش هایی است که می توان برای جلابخشیدن به سطوح سنگی اعمال شود. در این روش از لقمه سنگ های ضروری استفاده می شود، سپس با استفاده از فرچه نسبت به شستشوی سنگ اقدام می شود.

کفسابی بتن
کفسابی بتن برای یکنواختی سطح بتنی و نابودی انواع جرم ها و آلودگی ها نظیر چسب و گازوئیل اجرا می شود. این روش به دو حالت خشک و با آب صورت می گیرد.
کف بتنی اگر دارای سنگدانه های ریز باشد، کفسابی آن راحت بوده و قیمت مناسبی دارد. در مقابل کفسابی بتن با سنگدانه های درشت سخت است و به علت وجود سنگریزه در آن هنگام کفسابی احتمال جدا شدن سنگ ها وجود دارد.
قیمت کفسابی بتن به نوع بتن، متراژ کف و نوع برق بستگی دارد. کار با دستگاه سه فاز سریع تر انجام می شود، از این رو هزینه ها کاهش می یابد.

کفسابی سرامیک
دستگاه های کفساب سرامیک در سه نوع دستگاه کفسابی سه فاز، تک فاز و دستی مورد استفاده قرار می گیرند. دستگاه های سه فاز برای متراژ های وسیع قابل استفاده بوده و دارای قدرت و سرعت بالایی هستند.
اما دستگاه های تک فاز برای کفسابی ساختمان های کوچک کاربردی می باشند؛ زیرا قدرت و سرعت آن ها نسبت به دستگاه های سه فاز پایین تر است.
از نمونه های دستی نیز در مکان های بسیار کوچک نظیر گوشه دیوارها، سرویس های بهداشتی و… استفاده می شود. قیمت این نوع کفسابی در تهران بر اساس متر مربع محاسبه می شود و عوامل مختلفی بر هزینه آن تاثیرگذارند نظیر نوع دستگاه، متراژ فضا، میزان آلودگی و … .
کفسابی موزاییک
برای نابودی خوردگی ها، روزنه ها، آلودگی ها و جرم های سطح موزائیک از این روش استفاده می شود. کفسابی موزاییک ناهمواری های کف را نیز از بین می برد.
موزاییک های دارای سطح برجسته را ساب نمی زنند؛ زیرا در ساب زنی سطح کف برداشته می شود و در این صورت موزاییک از بین می رود.
قیمت کفسابی موزاییکی مناسب است و بر اساس متر مربع حساب می شود. اگر سطح موزاییک قبلاً سابخورده باشد برای بار دوم قیمت کف سابی آن ارزان تر خواهد بود.
عوامل موثر بر قیمت کفسابی
قیمت کفسابی با توجه به نوع متریال به کاررفته در کف متنوع است. برای مثال کفسابی انواع سنگ ساختمانی متفاوت بوده و برای انجام آن از روش های متفاوتی استفاده می شود.
همچنین قیمت کفسابی سطوح بتنی به نسبت سایر روش ها ارزان تر است. قیمت کفسابی به عواملی نظیر جنس کف، متراژ فضا، مدت زمان انجام کار، شکل فضا و میزان صدمات و جرم های روی کف بستگی دارد.
هر چه میزان آلودگی سطح کمتر باشد مدت زمان کمتری صرف این کار می شود، در نتیجه هزینه ای که به کفساب پرداخت می شود پایین تر خواهد بود.
همچنین هر چه جنس سنگ سخت تر و شکل کف پیچیده تر (چند ضلعی) باشد هزینه ها بالاتر خواهد بود. اگر متراژ محیط مورد نظر بالا باشد قیمت کفسابی مناسب تر است اما هر چه محیط کوچک تر باشد هزینه ها بالاتر می باشد.
فیلم اجرای کفسابی
کلام پایانی
آن چه در این نوشته از ساختمانچی به بیان آن پرداختیم، ارائه نکاتی در خصوص کفسابی انواع سنگفرش و کفپوش ساختمان می باشد. آیا شما تا به حال کفپوش خانه خود را کفسابی کرده اید؟ در صورت تمایل تجربیات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
زمانی که کف ساختمان هم تراز نبوده و دارای برآمدگی یا تو رفتگی باشد و یا لبه های سنگ یا موزائیک به صورت صاف در یک سطح قرار نگرفته باشند برای یکدست کردن سطح از کفسابی استفاده می شود همچنین هنگامی که سطح کف آلوده شده باشد نیز می توان با کف سابی آن را تمیز کرد.
انواع سطوح بتنی، سنگی، سرامیکی و موزائیکی
کفسابی برای تمیزکاری و ساب زنی تمام مصالح به کار رفته در کف نظیر موزائیک، بتن، سنگ و … اجرا می شود اما سنگسابی تنها برای سطوحی که با انواع سنگ ساختمانی نظیر گرانیت، مرمر، تراورتن و … پوشیده شده اند قابل اجراست.
کف سابی بتن برای یکنواخت کردن سطح بتنی و زدودن انواع جرم ها و آلودگی ها نظیر چسب و گازوئیل اجرا می شود.