آموزش رویت

ساختمانچی

آیا با اجزای اصلی ساختمان آشنایی دارید؟ همانطور که می دانید در هنگام ساخت یک بنا عوامل زیادی باید در نظرگرفته شوند و اجرایی گردند. بدون شک اصول بنای یک ساختمان، ساخت اجزای اصلی و در کنار آن دخیل کردن موارد دیگر می باشد.

در این مطلب از ساختمانچی به معرفی اجزای اصلی ساختمان در مراحل ساخت آن خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید.

اجزای اصلی ساختمان، مراحل ساخت بنا

کف سازی

آن چه که در ابتدا و در ساخت یک ساختمان باید نسبت به انجام آن اقدام شود، کف سازی می باشد. کف سازی با توجه به کاربری ساختمان متفاوت می باشد.

آن چه که در کف سازی حائز اهمیت می باشد، انتخاب مصالح مناسب می باشد. مصالح باید به گونه ای باشند که تحمل وزن خود و وزن اشخاص را داشته باشد.

کف سازی باید به گونه ای انجام شود که از مقاومت بالایی برخوردار و تردد بر روی آن آسان باشد. همان گونه که گفتیم، کف سازی در قسمت های مختلف متفاوت است و شرایط متفاوتی دارد. برای مثال کف سازی در زمین های خشک و نیمه خشک و طبقات مختلف ساختمان متفاوت می باشد.

دیوار

یکی از اجزای اصلی در ساخت هر ساختمان، دیوار می باشد. ساخت دیوار به منظور تقسیم فضای داخلی ساختمان، تحمل فشارهای وارده و جلوگیری از انتقال سر و صدا صورت می گیرد.

دیوارهای ساختمان با توجه به محل احداث آن ها و نوع مصالحی که در ساخت آن ها به کار می رود تقسیم بندی می شوند.

دیوار بر اساس مصالح به کاررفته در ساخت آن ها به انواع دیوارهای آجری، بلوکی، سنگی، بتنی و غیره تقسیم بندی می شوند. هم چنین بر حسب وظیفه ای که در ساختمان دارند، در دو دسته دیوار باربر و غیرباربر قرار می گیرند.

نعل درگاهی

به تیر افقی که در بالای درب و پنجره قرار دارد و بار سقف را به ستون ها منتقل می کند، نعل درگاهی می گویند. چگونگی قرارگرفتن نعل درگاهی نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود.

نحوه قرارگیری نعل درگاهی باید به گونه ای باشد که وزن روی آن به طور کامل به ستون و دیوارها منتقل شود. نعل درگاهی انواع مختلفی دارد که با نام های نعل درگاهی آجری و نعل درگاهی چوبی شناخته می شود.

نعل درگاهی

درب و پنجره

پنجره و درب ساختمان، از دیگر اجزا اصلی ساختمان می باشند. ساخت درب و پنجره به منظور برقراری ارتباط فضای داخلی و خارجی ساختمان صورت می گیرد. ساخت درب و پنجره، دارای اصول و قواعد می باشد.

بخوانید!  سقف منحنی شکل، Curved Roof

برای مثال در ساخت پنجره، عرض و ارتفاع آن و فاصله قرارگیری پنجره از کف ساختمان از نکات مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. رعایت این اصول می تواند در دستیابی به دید مناسب کمک کند.

بام و شیب بندی آن

بام ساختمان از دیگر اجرای اصلی در ساخت یک بنا شناخته می شود. آن چه که در ساخت بام حائز اهمیت می باشد، اجرای شیب بندی مناسب و عایق کاری آن است.

در هنگام ساخت بام، آن چه که در ابتدا باید به آن توجه شود، زیرسازی آن می باشد که این زیرسازی شامل موارد مذکور از جمله شیب بندی بام و عایق کاری می باشد.

شیب بندی از جمع‌شدن آب بر روی پشت بام جلوگیری می کند. عایق بندی نیز به منظور جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به داخل ساختمان صورت می گیرد.

سقف

از دیگر اجزای اصلی ساختمان، سقف می باشد. وظیفه سقف تحمل نیروها و بارهای مرده و زنده واردشده و در نهایت انتقال آن ها به پایه و دیوارها و تیرهای حمال می باشد. آن چه که امروزه در ساخت ساختمان ها به میزان زیادی مورد توجه قرار می گیرد، استفاده از سقف کاذب می باشد.

توجه کنید که استفاده از این سقف جنبه تزئینی دارد و نمی تواند جایگزین سقف ساختمان شود. هدف از استفاده این گونه سقف ها، کاهش ارتفاع ساختمان، پوشش سقف اصلی، اتصال تزئینات و… می باشد.

قوس

قوس در ساخت یک بنا از دیگر اجزاء جدایی ناپذیر می باشد و از قسمت های مختلفی تشکیل می شود که از جمله می توان به پاکار، شانه، تیزه، شکرگاه، آوارگاه، کلاله، دهانه، افراز و خیز اشاره کرد. وظیفه قوس در ساختمان، تحمل نیروهای وارده قائم و افقی حاصل از بارهای مرده و زنده می باشد.

بخوانید!  سقف کرومیت چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

انتخاب مصالح در ساخت قوس و پایه ها باید با دقت زیادی اجرا شود. این نکته در بالابردن استحکام آن ها موثر می باشد. به طور کلی این بخش در سه دسته قوس های باربر، قوس های باربر تزئینی و قوس های تزئینی قرار می گیرند.

قوس

پلکان

ساخت پلکان در جهت ارتباط دو سطح مختلف به یکدیگر صورت می گیرد. پلکان نیز دارای قسمت های مختلفی می باشد که از جمله می توان به عرض پله، لب پله، شیار کف پله، زاویه شیب پله، حجم پله، پاگرد، نرده پله، چشم پله و غیره اشاره کرد.

دودکش

دودکش به مجرایی اطلاق می شود که از آن برای خارج کردن گازهای حاصل از سوخت استفاده می شود و از ایجاد آلودگی در داخل ساختمان جلوگیری به عمل می آورد.

این بخش از اجزای مختلفی تشکیل می شود. این اجزاء شامل فونداسیون دودکش، سکوی دودکش، دریچه تنظیف، گونه دودکش، مسیر دودکش، دهانه، سر و درپوش دودکش می باشد.

سیستم دفع فاضلاب

 دفع فاضلاب از دیگر اجزای اصلی در ساخت یک ساختمان به شمار می رود. سیستم فاضلاب در سه دسته سیستم فاضلاب خانگی، صنعتی و سطحی قرار می گیرد.

بادبند

استفاده از بادبند به منظور جلوگیری از تخریب سازه های فولادی در اثر بارهای جانبی مانند زلزله یا بار باد در ساختمان های بلند مرتبه صورت می گیرد.

درز انقطاع

در ساختمان هایی با ارتفاع بیش از 12 متر و یا ساختمان هایی بیش از چهار طبقه، از درز انقطاع برای جداسازی ساختمان از ساختمان های مجاور و به منظور جلوگیری از خسارت ناشی از ضربه ساختمان های مجاور استفاده می شود.

درز انقطاع

درز انبساط و درز انقباض

در زمان احداث ساختمان جدید در مجاور ساختمان های قدیمی، درز انبساط و انقباض برای جلوگیری از خرابی های ناشی از انبساط و انقباض در فصول سرد و گرم سال در عملیات اجرایی ساختمان، اجرا می شوند.

کلام پایانی

آن چه در این نوشته از ساختمانچی به بیان آن پرداختیم، معرفی اجزای اصلی ساختمان می باشد. امیدواریم با مطالعه این مطلب نکات مفیدی را کسب کرده باشید. در صورت تمایل نظرات خود را در خصوص این نوشته با ما در میان بگذارید.