آموزش رویت

ساختمانچی

تاسیسات ساختمان یکی از مهم ترین بخش های حوزه ساختمان است که نقش بسیار موثری در این صنعت ایفا می کند. تأسیسات به طور کلی به ایجاد شرایط مناسب برای سکونت اشاره دارد.

تاسیسات در واقع بخشی حیاتی و بسیار ضروری در ساختمان است که همواره مورد توجه قرار می گیرد. با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با اهمیت وجود تاسیسات در ساختمان آشنا شوید.

اهمیت تاسیسات ساختمان

این بخش از ساخت و ساز طبق برنامه ریزی های اصولی و نقشه های مهندسی انجام می شود. در نهایت تاسیسات منجر به بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش طول عمر سازه می گردد.

انواع سیستم های تاسیسات

تاسیسات ساختمان سیستم هایی نظیر سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم آب و فاضلاب، سیستم گازرسانی، سیستم های بهداشتی، برق و روشنایی، تهویه مطبوع و… را در بر می گیرد.

نقشه کشی و اجرا

نقشه کشی و اجرای تاسیسات ساختمان توسط کارشناسان و مهندسین صورت می گیرد. زیرا تنها در صورت رعایت اصول و قوانین اجرایی عمر مفید ساختمان افزایش می یابد و ایمنی و زیبایی آن تضمین می گردد.

در حال حاضر با پیشرفت علم و تکنولوژی سیستم های تاسیساتی هوشمندسازی شدند و راندمان آن ها بالا رفته است. از این رو این تاسیسات در مقایسه با تجهیزات قدیمی تر بازده بالاتری دارد و به میزان قابل توجهی مصرف انرژی را به حداقل می رسانند. علاوه بر آن فناوری های جدید، تعمیر و نگهداری این تجهیزات و سیستم ها را آسان تر کرده است.

این بخش از ساختمان اگر به شیوه ای درست و اصولی در ساختمان راه اندازی شود و از تجهیزات مناسب و انرژی های تجدیدپذیر در آن استفاده گردد، مصرف انرژی به میزان قابل توجه کاهش می یابد. در نتیجه هزینه های قبوض و یا تعمیر سیستم های تاسیساتی نیز کمتر خواهد شد.

در طراحی و اجرای سیستم های تاسیساتی عوامل متعددی تاثیرگذار هستند که مهندسین و مجریان طرح حتماً باید بدان ها توجه کنند. از جمله این موارد می توان به شرایط اقلیمی منطقه، نوع معماری ساختمان، شرایط مالی کارفرمای پروژه، وضعیت حرارت در داخل ساختمان و… اشاره نمود.

بخوانید!  آموزش تمهیدات لازم برای جلوگیری از آتش سوزی

قبل از نقشه کشی تاسیسات، باید تمام امکانات ساختمان برای اجرای این بخش مد نظر قرار گیرند و فضایی مناسب برای آن تعیین شود.

محاسباتی که قبل از اجرای تاسیسات انجام می شوند شامل محاسبه سیستم های سرمایشی و گرمایشی، تجهیزات موتورخانه، کانال کشی و لوله کشی، آب گرم مورد نیاز، منبع ذخیره آب و سیستم اطفاء حریق هستند.

تاسیسات ساختمان

برخی از تاسیسات ساختمان در معرض دید نیستند. آن ها اگر کوچک ترین ایرادی پیدا کنند، ممکن است خسارات ناگواری به بار آورند و هزینه های بسیار زیادی بر دوش مالک بگذارند.

هوشمندسازی تاسیسات ساختمان

در ساختمان های امروزی که با تکیه بر هوشمندسازی بنا می شوند به راحتی می توان کنترل تمام سیستم های تاسیساتی را به دست گرفت. سیستم های هوشمند عملکردی متفاوت دارند و نسبت به تغییرات آب و هوایی تطبیق پذیر هستند.

هر چند هزینه راه اندازی تاسیسات هوشمند در ساختمان کمی بالاست، اما در طولانی مدت بصرفه خواهد بود و هزینه های جانبی و تعمیرات را به حداقل خواهد رساند.

تامین سرمایش و گرمایش موردنیاز ساختمان، فراهم کردن آب آشامیدنی سالم، نور و روشنایی، ضرورت تهویه مناسب، مقابله با خطرات احتمالی مانند آتش سوزی و زلزله، دفع فاضلاب و… از جمله مواردی هستند که با اجرای تاسیسات امکان پذیرند.

از طرفی با توجه به کمبود منابع انرژی، افزایش هزینه های ساختمان سازی و رشد چشمگیر جمعیت باعث می شود نقش تاسیسات در ساختمان روز به روز پر رنگ تر گردد و راهکارها و تمهیدات ویژه ای برای آن بیاندیشند.

مهندسین و نیروهای متخصص تاسیساتی با کسب آگاهی های لازم گامی موثر در اجرای تاسیسات با بازده بالا برداشتند و با به کارگیری راهکارهای استاندارد و اصولی مصرف انرژی و هزینه های احتمالی تعمیر و نگهداری تجهیزات و سیستم ها را کاهش دادند.

بخوانید!  لوله پلی اتیلن، جایگزین مناسب برای لوله های قدیمی

دسته بندی تاسیسات ساختمان

تاسیسات تمام نیازهای ضروری یک ساختمان مانند آب، برق، گاز، تهویه و… را فراهم می کند و شرایطی ایده آل و مناسب برای زندگی در یک مکان را مهیا می نماید.

تاسیسات ساختمانی به دو بخش تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکترونیکی دسته بندی می شوند. هدف از اجرای تاسیسات مکانیکی تامین گرما و سرمای لازم، پمپاژ آب به طبقات بالاتر، تهویه مناسب هوا، تامین آب گرم و سرد و… می باشد.

این تاسیسات به صنعت ساختمان مرتبط بوده و برای یک ساختمان الزامی می باشند. تاسیسات الکترونیکی نیز همانطور که از نامش پیداست به حوزه برق و روشنایی باز می گردد و می توان به مواردی نظیر برق، تلفن، آسانسور، پله برقی، نورپردازی و… اشاره نمود.

کلام پایانی

می توان گفت تاسیسات همانند نمای بیرونی و طراحی داخلی یک بنا حائز اهمیت است و حتی توجه بیشتری باید بدان معطوف گردد. اگر بخواهیم میزان اهمیت تاسیسات را در ساختمان تعیین کنیم می توانیم در جمله ای کوتاه به ارزش و الزامی بودن آن اشاره نمائیم “تاسیسات قلب تپنده ساختمان می باشد“.

سوالات متداول

تاسیسات ساختمان شامل چه مواردی است؟

تاسیسات ساختمان سیستم هایی نظیر سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم آب و فاضلاب، سیستم گازرسانی، سیستم های بهداشتی، برق و روشنایی، تهویه مطبوع و… را در بر می گیرد.

چه محاسباتی باید پیش از اجرای تاسیات انجام شوند؟

محاسباتی که قبل از اجرای تاسیسات انجام می شوند شامل محاسبه سیستم های سرمایشی و گرمایشی، تجهیزات موتورخانه، کانال کشی و لوله کشی، آب گرم مورد نیاز، منبع ذخیره آب و سیستم اطفاء حریق هستند.

تاسیسات ساختمانی چند دسته اند؟

تاسیسات به دو بخش تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکترونیکی دسته بندی می شوند.

اهمیت تاسیسات تا چه حدی است؟

تاسیسات ارزش و اهمیت بسیار بالایی در یک سازه دارند زیرا در صورت خراب شدن ممکن است به سازه آسیب وارد نموده و عمر آن را کوتاه کنند.