آموزش رویت

ساختمانچی

اسکلت بتنی همان سازه بتنی است که در ساخت بسیاری از ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از اسکلت بتنی در پروژه های ساختمانی مدرن نیز صورت می گیرد.

عموما برای ساخت اسکلت بتنی از بتن آرمه استفاده می شود. در ادامه این مطلب از ساختمانچی به بیان جزئیات بیشتر در این زمینه، نحوه اجرا، مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

اسکلت بتنی چیست؟

استفاده از اسکلت بتنی در ساخت سازه های بتنی صورت می گیرد و استفاده از آن در انواع ساختمان های مدرن مشاهده می شود. سازه های بتنی شامل یک چارچوب یا همان اسکلت بتنی می باشند. قسمت افقی سازه های بتنی شامل تیرها و قسمت عمودی شامل ستون ها است.

استفاده از بتن در ساخت اسکلت بتنی در فونداسیون، تیرها، ستون، تیرچه ها، پله، سقف و دیوار برشی صورت می گیرد. همان گونه که گفتیم، در اسکلت بتنی از بتن آرمه استفاده می شود.

بتن آرمه، بتن مسلح است و علاوه بر شن و ماسه، سیمان و آب از صفحات فلزی و میلگردهای آهنی در آن ها نیز استفاده می شود. از آن جایی که این گونه اسکلت ها در برابر فشار کششی مقاومتی ندارد، استفاده از بتن آرمه و قرار دادن آرماتور در آن ها باعث افزایش مقاومت کششی سازه می شود.

مقاوم سازی سازه بتنی

به طور کلی مقاوم سازی سازه های بتنی به سه روش صورت می گیرد:

  • اضافه‌کردن اعضای جدید
  • تقویت اعضای جدید
  • کاهش بارهای وارد بر سازه
مقاوم سازی اسکلت بتنی

اجرای اسکلت بتنی

اجرای اسکلت بتنی مراحل مختلفی را شامل می شود که در ادامه به توضیح در این زمینه می پردازیم. در مرحله اول باید نسبت به زیرسازی محل موردنظر اقدام کرد. در مرحله بعد، نوبت به گودبرداری اصولی سطح می رسد.

مرحله سوم مرحله ای است که باید نسبت به اجرای آرماتوربندی فونداسیون اقدام کرد. در مرحله چهارم بتن ریزی فونداسیون صورت می گیرد و به مدت هفت باید روز سطح بتن ها مرطوب نگه‌داشته شود و از آن مراقبت گردد.

سپس آرماتوربندی و بتن ریزی ستون ها صورت بگیرد و تیرچه بلوک ها در سازه بتنی قرار داده می شوند. در مرحله بعد قالب بندی دیوارها صورت می گیرد و به منظور اجرای بتن ریزی، میلگردهای سقف قرار داده می شوند.

عمل آوری و آرماتوربندی اسکلت طبقات مرحله به مرحله صورت می گیرد. سپس در مراحل پایانی اجرای کار، دیوارچینی و نازک کاری صورت می گیرد. در مرحله آخر نیز نماسازی و حاضرسازی مراحل پایانی کار انجام می شود.

بخوانید!  استفاده از پانل های HPL برای نما

مزایای ساخت سازه های بتنی

استفاده از سازه های بتنی در ساخت ساختمان مزایایی به همراه دارد که در ادامه به بیان آن ها می پردازیم:

  • در ساخت اسکلت بتنی از بتن آرمه استفاده می شود چرا که این بتن در مقابل شرایط محیطی از دوام بالایی برخوردار می باشد.
  • اسکلت بتنی دارای شکل پذیری بالایی می باشد؛ از این رو گزینه ای مناسب برای پروژه های مختلف هم چون ساخت پل می باشد.
  • هزینه ساخت سازه های بتنی نسبت به سازه های فلزی کم تر می باشد.
  • بتن آرمه ای که در ساخت اسکلت بتنی مورد استفاده قرار می گیرد، در مقابل آتش سوزی مقاوم می باشد. این مقاومت سبب می شود در مدت زمان طولانی تری فولاد داخل بتن در برابر حرارت از خود تغییر نشان دهد.
  • در اجرای سازه های بتنی نسبت به سازه های فلزی زمان کم تری صرف می شود.
  • سازه های بتنی از طول عمر بیش تری نسبت به سایر سازه ها برخوردار می باشند.
  • اجرای اسکلت بتنی در مقایسه با اجرای اسکلت فلزی حساسیت کمتری دارد.
  • از آن جایی که رفتار بتن و آهن در برابر نیروی واردشده متفاوت می باشد، کمانش اجزا در سازه های بتنی کمتر می باشد.
  • هزینه نگهداری اسکلت بتنی نسبت به اسکلت فلزی کم تر می باشد. چرا که در اسکلت فلزی، به مرور زمان سطح بیرونی اسکلت دچار خوردگی می شود و به طی زمان ضخامت آن کم می گردد. از این رو باید تدابیری برای جلوگیری از این امر صورت پذیرد که اجرایی‌کردن آن ها هزینه های زیادی در بر دارد.

معایب اسکلت بتنی

در کنار مزایایی که در بالا اشاره شد، استفاده از اسکلت بتنی می تواند معایبی نیز به همراه داشته باشد که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در مقایسه با سازه های فلزی، سازه های بتنی از وزن بالاتری برخوردار هستند.
  • تحمل نیروی کششی در سازه های بتنی کمتر از سازه های فلزی می باشد.
  • میزان هدر رفت مصالح در سازه های بتنی بیشتر می باشد.
  • در سازه هایی که از اسکلت بتنی در ساخت آن ها استفاده می شود، به ساخت سقف کاذب نیاز می باشد.
  • در برخی موارد می گویند که سازه های بتنی دارای عمر طراحی هستند. این بدان معناست که یک سازه بتنی برای مدت زمان معینی طراحی شده است. در طول زمان بتن دچار افت و خزش می شود و همین امر باعث عملکرد منفی در عملکرد سازه در هنگام وقوع زلزله می باشد.
  • سازه هایی که از اسکلت بتنی در ساخت آن ها استفاده شده است، به میزان زیادی گرما و سرما را از خارج به داخل ساختمان هدایت می کنند. از این رو برای صرفه جویی در مصرف انرژی باید از عایق بندی استفاده شود.
  • در صورت بروز هرگونه آسیب دیدگی، امکان ترمیم بافت آن ها دشوار می باشد.
  • در صورت بروز انفجار، اسکلت بتنی از تخریب پذیری بالایی برخوردار می باشد.
بخوانید!  ساختمان ضد زلزله چگونه طراحی و ساخته می شود؟

کلام پایانی

ما در این نوشته از ساختمانچی به معرفی اسکلت بتنی و ویژگی های آن پرداختیم. امیدواریم مطالعه این مطلب اطلاعات ارزنده ای را در اختیار شما کاربران همیشگی ساختمانچی قرار داده باشد. در صورت تمایل نظرات خود را در این مورد با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

اسکلت بتنی چیست؟

اسکلت بتنی همان سازه بتنی است که در ساخت بسیاری از ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از آن در ساخت سازه های بتنی صورت گرفته و استفاده از بیشتر در انواع ساختمان های مدرن مشاهده می شود.
سازه های بتنی شامل یک چارچوب بتنی می باشند. قسمت افقی سازه های بتنی شامل تیرها و قسمت عمودی شامل ستون ها می باشد.

مقاوم سازی سازه های بتنی به چه روش هایی انجام می گیرد؟

اضافه کردن اعضای جدید، تقویت اعضای جدید و کاهش بارهای وارد بر سازه از جمله روش هایی هستند که در مقاوم سازی سازه های بتنی انجام می شوند.

مراحل اجرای اسکلت بتنی چیست؟

1. زیرسازی محل مورد نظر 2. گودبرداری اصولی سطح 3. اجرای آرماتوربندی فونداسیون 4. بتن ریزی فونداسیون 5. آرماتوربندی و بتن ریزی ستون ها 6. قالب بندی دیوارها 7. عمل آوری و آرماتوربندی اسکلت طبقات 8. دیوارچینی و نازک کاری

استفاده از سازه های بتنی چه مزایایی نسبت به سازه های فلزی دارد؟

در اجرای سازه های بتنی نسبت به سازه های فلزی زمان کمتری صرف می شود. سازه های بتنی از طول عمر بیش تری نسبت به سایر سازه ها برخوردار می باشند.
اجرای سازه بتنی در مقایسه با اجرای سازه فلزی حساسیت کم تری دارد. از آن جایی که رفتار بتن و آهن در برابر نیروی وارد شده متفاوت می باشد، کمانش اجزا در چهارچوب بتنی کم تر می باشد.